CASA traži od Ombudsmana pokretanje istrage protiv policajaca nakon incidenta u Gračanici

Zbog navodnog kršenja Člana 4. Zakona o upotrebi jezika
Image
Foto: Kim

Nevladina organizacija Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) iz Mitrovice, podnela je zahtev kancelariji Ombusmana za pokretanje istrage protiv pripadnika Kosovske policije na dužnosti, zbog navodnog kršenja Člana 4. Zakona o upotrebi jezika.

Ovaj zahtev dolazi povodom najnovijeg slučaja u kome su dva mladiċa srpske nacionalnosti u Gračanici, bili žrtve, kako navode, neprofesionalnog i nezakonitog postupanja Kosovske policije.

Ukazuju da navedeni član Zakona o upotrebi jezika propisuje jednakost srpskog i albanskog jezika u službenoj upotrebi i afirmiše pravo svih građana na Kosovu da primaju i zahtevaju informacije na jeziku po svom izboru, kao i obavezu institucija da ih pruže.

„Zahtev građana da dobiju informacije na jeziku koji razumeju, ne može biti povod za nasilnu reakciju Kosovske policije“, naglašavaju.

Ujedno dodaju da „učestali slučajevi kršenja Zakona o upotrebi jezika i zloupotreba policijskih ovlašċenja u postupanjima koja uključuju članove srpske zajednice, potvrđuju trend selektivne primene zakona od strane kosovskih institucija i sve izraženijeg institucionalnog nasilja nad njenim pripadnicima“.

Zbog toga CASA zahteva od nadležnih institucija hitnu i nepristrasnu istragu ovog slučaja, a od predstavnika vlasti u Prištini nedvosmislenu i javnu osudu ovog čina.

Određeno policijsko zadržavanje do 48h mladićima pretučenim u Gračanici

Kim: U centru Gračanice Kosovska policija prebila i uhapsila dva srpska mladića


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.