Dragiša Milenković se izjasnio da nije kriv

Odbio sve navode optužnice o navodnom ratnom zločinu
Image
Foto: RTS

Dragiša Milenković iz Kišnice kod Gračanice izjasnio da se ne oseća krivim za navode optužnice da je kao zatvorski čuvar tokom sukoba na Kosovu i Metohiji maltretirao albanske zatvorenike u Prištini i Lipljanu i time, kako u tužilaštvu tvrde, navodno počinio ratni zločin.

Čitanjem optužnice tužilaštva, u Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje Dragiši Milenkoviću.

Na suđenju je tužilac Ate Dema, čitajući delove optužnice, naveo da je tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine Milenković u svojstvu službenog lica i u saizvršilaštvu sa Ljubomirom Čimburovićem, tadašnjim direktorom zatvora i službenicima Predragom Dragićem i Milivojem Ilićem, “sistematski maltretirao zatvorenike albanske nacionalnosti”.

Tužilac je dalje izneo da je Milenković „koristio gumene palice, metalne šipke, vodovodne cevi, šutirao zatvorenike nogama, koji su nakon prebijanja imali jake bolove, te da je zatvorenike ostavio bez hrane nedelju dana“.

„Kao rezultat toga zatvorenici su pretrpeli anksioznost i strah“, naveo je tužilac i dodao da su tokom pretresa u Milenkovićevoj kući pronađeni pištolj i municija.

Milenković je u sudnici, prilikom odbacivanja navoda krivice, rekao da za oružje poseduje dozvolu organa Republike Srbije. Taj dokument u Prištini ne priznaju i posedovanje pištolja smatraju nelegalnim.

Sudija Kujtim Krasnići rekao je da se objava presude po optužbi za kontrolu ili neovlašćeno držanje oružja obustavlja do okončanja sudske revizije.

Nakon čitanja optužnice, Milenkovićev branilac advokat Dejan Vasić ukazao je na nekompletne spise koje je dobio iz tužilaštva, ističući da u optužnici tužilaštva nije video ime i prezime osobe koja je prijavila Dragišu Milenkovića.

Sudija je obavestio odbranu optuženog da ima rok od 30 dana da iznese primedbe na optužnicu i dokaze.

Najavljujući prigovor na dokaze i zahtev za odbacivanje optužnice, advokatica Jovana Filipović navela je da je optužnica izvedena samo na osnovu izjava svedoka a ne i na osnovu dokaza.

„Videli smo do sada raznorazne optužnice specijalnog tužilaštva, međutim ovako nešto nismo još, pre svega jer je optužnica zasnovana samo na izjavama svedoka. Ne postoji nijedan dokaz, niti o povredama koje su povređeni pretrpeli, niti bilo kakav drugi dokaz, isključivo izjave svedoka, tako da ćemo u tom pravcu prigovoriti i obratićemo se sudu i tražiti da se ovakva optužnica odbaci i pre svega da se Dragiša oslobodi“, izjavila je Filipović nakon ročišta.

Advokat Vasić je zatražio da se Milenkoviću omogući da se u nastavku suđenja brani iz kućnog pritvora, garantujući da će poštovati tu meru i da neće napustiti Gračanicu.

Vasić je izjavio da je Milenković u teškim uslovima u pritvoru u Podujevu.

„On je gotovo potpuno slep, 22 sata zatvoren a mislim da su se stvorili uslovi da se njemu, koji živi na dva kilometra odavde (od suda) u Gračanici, dozvoli da iz kućnog pritvora prati postupak. On je spreman da se u svakom trenutku suoči sa oštećenima kako bi se to što se dogodilo ’98. i ’99. godine jednom za svagda raspravi“, rekao je Vasić.

Tužilac se tokom ročišta usprotivio zahtevu za izmenu mere pritvora, rekavši da je dužan da odbije zahtev odbrane, navodeći da Milenković “poseduje dvojno državljanstvo“ – vlasti u Prištini i vlasti u Beogradu.

Novo ročište sud će naknadno zakazati, nakon što prođu proceduralni rokovi od 30 dana.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.