Elektroseveru može biti oduzeta licenca, zbog termina „Kosovska Mitrovica“

Regulatorna kancelarija za energetiku je u fazi prikupljanja informacija o korišćenju termina „Kosovska Mitrovica“ na računima za struju, koje distribuira kompanija Elektrosever.
Image
Foto: Kontakt Plus

Službenici ovog organa nisu izneli detalje o eventualnim merama koje se mogu preduzeti prema kompaniji, ali su naglasili da se čekaju zvanične informacije iz samog preduzeća, piše Koha.

„Nedavno je Kancelarija regulatora energetike dobila informaciju da snabdevač Elektrosever na računima za električnu energiju koji se distribuiraju potrošačima koristi neke od oznaka koje nisu u skladu sa zakonima koji se primenjuju u Republici Kosovo. U vezi sa ovim, zatražili smo detaljne informacije od Elektrosevera. Trenutno čekamo zvanične informacije od Elektrosevera. RUE će, kada bude imao sve potrebne informacije za postupanje, postupiti u skladu sa zakonskim odredbama na snazi“, navodi se u odgovoru RUE.

Srpska kompanija je licencirana na osnovu energetskog sporazuma između Kosova i Srbije. 

Povodom mogućih kršenja sporazuma od strane Elektrosevera, šef KOSTT-a Evatar Zećiri odbio je da odgovara na pitanja.

A zabrinutost u vezi sa terminom i poštanskim brojem koji koristi kompanija u Briselu je izrazio zamenik premijera Besnik Bisljimi.

Međutim, u Evropskoj uniji nisu odgovorili na pitanja u vezi sa mogućim kršenjem sporazuma, niti o merama koje se mogu preduzeti protiv Elektrosevera.

S druge strane, predsednik Odbora za privredu Ferat Šalja kaže da bi srpskoj kompaniji mogla biti oduzeta licenca.

„Potpuno je normalno da regulator ima odgovornost ako se ipak krše principi zakona energetskog regulatora i zakona i ustava zemlje, licencu treba oduzeti“, izjavio je Šalja.

Zamenik PDK je takođe proglasio zamenika premijera Bislimija krivim.

„Dok informacija dolazi od vicepremijera… to definitivno znači da on sam priznaje da je propao u celom procesu jer je on glavni pregovarač za sve pregovore koji su vođeni za ovaj sektor i za ovo pitanje. Zabrinjava kada već na kraju mandata prihvati da je rezultat nula, ali izbegava da se suoči sa istinom”, rekao je on.

Distribuciju računa na severu počela je u februaru ove godine od Elektrosevera, nakon što je u junu prethodne godine kompanija dobila dozvolu za rad na Kosovu.

Srbi u četiri opštine na severu počeli su da plaćaju energiju 24 godine posle sukoba.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.