Gervala: Novi dokument za ZSO, iako ne znam da li će se zvati Zajednica ili drugačije

Kaže kosovska ministarka spoljnih poslova
Image
Foto: Gazeta Express

Ove nedelje u Briselu, posle sastanka sa liderima Evropske unije i predsednicima i premijerima Francuske, Nemačke i Italije, kosovski premijer Aljbin Kurti izrazio je spremnost da potpiše plan koji su ponudile zapadne diplomate za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok je predsednika Srbije optužio za nespremnost da sprovede sporazum poznat kao francusko-nemački plan.

Stejt department je u odgovoru za Glas Amerike rekao da je proces normalizacije, uz posredovanje EU, jedini način da se obezbede mirni i produktivni odnosi i da se ostvare težnje „dve zemlje“ za članstvom u Evropskoj uniji. SAD su takođe ponovile poziv dvema stranama da se ozbiljno i hitno posvete ovom cilju i u potpunosti sprovedu sve obaveze koje proizilaze iz dijaloga.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc je u intervjuu za Glas Amerike rekla da se sporazum mora primeniti u celini. Ona je u intervjuu koji je dala Garentini Kraji rekla da delimična primena neće doneti planirani napredak.

Gospođo Gervala, premijer Kurti je to prihvatio, ali nije potpisao sporazum o pridruživanju. Zašto premijer Kurti povezuje formiranje Zajednice na Kosovu sa potpisivanjem sporazuma Beograda za sopstvene obaveze iz ovog procesa?

Ono što je premijer juče ponudio nemačkom kancelaru, francuskom predsedniku, italijanskoj premijerki i drugim međunarodnim predstavnicima je da se konačno primeni Osnovni sporazum koji smo sa Srbijom zaključili u Briselu u februaru ove godine i plan implementacije iz marta, koji u tački 7 i 10 predviđa i deo koji se odnosi na samoupravu kosovskih Srba.

U okviru ovog sporazuma, Kosovo je uzelo u obzir novi nacrt, koji je došao iz Evropske unije, koji poštuje zabrinutost koju smo izrazili u protekle dve godine o suštini tog mehanizma, a premijer Kurti je pokazao međunarodnim partnerima da, ako će oni biti u stanju da obezbede potpisivanje sporazuma koje smo zaključili od strane Srbije, onda Kosovo neće postati prepreka u njihovoj primeni.

Možete li da podelite sa nama šta predviđa novi model Zajednice? Do juče ste to udruženje nazivali mrtvim, a sada ste prihvatili.

To je problem kada se čak i ozbiljnim medijima serviraju naslovi, a ne sadržaj intervjua političkih predstavnika. Govoreći u intervjuu koji citirate, govorili smo o Zajednici iz 2013. i 2015. godine, koje, kako je rekao i Ustavni sud – krši Ustav Republike Kosovo u više od 22 člana. Tako da je to udruženje, koje krši Ustav Kosova, mrtvo i za nas i za međunarodnu zajednicu.

Novi dokument koji smo dobili, za koji ne znam da li će se zvati Zajednica ili kako će se zvati, koji služi za sprovođenje plana zaključenog u februaru, poštuje zabrinutost, poštuje Ustav Kosova i sva druga dokumenta koja obezbeđuju funkcionisanje naše države.

Saopštenjem lideri Francuske, Italije i Nemačke pozivaju kosovsku stranu da nezavisno od Beograda otpočne proces implementacije Zajednice. Da li će Kosovo započeti proces implementacije Zajednice, gospođo Gervala?

Ako se sporazum zaključen u Briselu implementira u celini, uključuje članove 7 i 10, a u okviru implementacije sporazuma – spremni smo da damo svoj doprinos. Sporazumi ili fragmenti iz sporazuma, koje Beograd čak i ne prihvata, neće doneti željenu normalizaciju, neophodnu normalizaciju između naše dve države i stoga to je besmisleno. Sporazum se sprovodi u celini, inače njegovi fragmenti neće doneti napredak.

Pre napada 24. septembra, vaša vlada je kritikovala međunarodnu zajednicu zbog nepravednog pritiska na Kosovo, a ne na Srbiju. Da li ste od tada primetili drugačiji stav Evropske unije i međunarodne zajednice u celini?

Mislim da ne samo naša vlada, već i mnogi posmatrači procesa na Balkanu, mnogi istraživači, mnogi novinari, ozbiljni mediji kritikuju pristup Evropske unije kao jednostran u odnosu na Kosovo i kontinuirano zahtevaju da Kosovo povuče velike poteze, ali postoji i neko kontinuirano razumevanje za Srbiju, koja ne samo da se ne pomera u slučaju Kosova, već ne ispunjava svoje međunarodne obaveze ni u odnosu na Rusiju i njen rat u Ukrajini, niti u odnosu na druge pojave u vezi sa silama koje nisu deo strategije Evropske unije i Zapada uopšte.

24. septembar je pokazao da je Kosovo bilo u pravu, da je Srbija, dok smo mi pokušavali da postignemo rezultate u dijalogu, pripremala paravojne trupe da pošalje na Kosovo da okupiraju teritoriju Kosova, pa se nadamo da će međunarodna zajednica konačno biti odlučnija u svojim zahtevima u kažnjavanju agresora, ali i u traženju načina koji omogućavaju dugoročno rešenje.

Iako je Kurti prihvatio Zajednicu, lideri EU su u saopštenju posle jučerašnjeg sastanka podjednako kritikovali Kosovo i Srbiju za primenu Sporazuma o normalizaciji. Kakav je vaš komentar na to?

Želim još jednom da naglasim da ne znam o kom prihvatanju govorite. Pokušala sam da detaljno objasnim šta se juče desilo, šta je bilo opredeljenje premijera Kosova, a sa druge strane, dozvolite mi da istaknem da visoki predstavnik spoljne politike EU nije prvi put pristrasan i to veoma u proceni situacije.

Borel se takođe u prošlosti isticao izjavama koje nisu odražavale realnost dijaloga, nisu odražavale realnost stavova Kosova… Premijer Kosova je ponudio jasan izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo, a taj način je predsednik Srbije odbio. A da vam pravo kažem, od predsednika Srbije i ne očekujemo da bude konstruktivan u ovom procesu.

Šta očekujete od ovog procesa? Koja je Vaša vizija za dalje, gospođo ministarko?

Put napred je jačanje Kosova kao nezavisne i suverene države, poštujući interese građana cele naše Republike, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, regionalnu ili bilo koju pripadnost. Put napred je posvećenost Vlade i institucija Kosova da podignu vladavinu prava, da ojačaju demokratiju i da uvek pruže svim susedima mogućnost dobrosusedskih odnosa. Ovo je ono što je u našim rukama. Sve ostalo nije samo u rukama Kosova i zato se nadamo da će međunarodna zajednica izvršiti pravi pritisak, izreći prave sankcije Srbiji kako bismo imali priliku da krenemo ka normalizaciji naših odnosa.

SAD su ove godine često ponavljale da postoji vremenski pritisak da se zaključi sporazum sa Srbijom. Postoji li još šansa da posao bude završen pre izbora sledeće godine u Americi?

Što se tiče Kosova, mi smo pokazali način kako se to može odmah zaključiti. Premijer Kurti je juče ponudio mogućnost finalizacije sporazuma uz potpise obe strane u prisustvu svih evropskih lidera. Takva prilika juče nije iskorišćena, da vidimo da li će biti sličnih, principijelnih i uspešnih prilika za Kosovo u budućnosti. Ovo ne zavisi, još jednom kažem, samo od nas. To mnogo zavisi od toga kakav će stav zauzeti međunarodna zajednica, naši partneri, prijatelji i saveznici u odnosu na pravedne zahteve Kosova, ali i od kontinuiranih napora Srbije da izbegne pregovore i pojača agresiju na Kosovo i druge komšije.

Vraćamo se još jednom pitanju novog modela koji su ponudili specijalni međunarodni izaslanici za Zajednicu. Možete li detaljnije opisati šta ovaj model čini prihvatljivim za Republiku Kosovo?

Vrlo jednostavno – novi model, koji nam je predstavljen, poštuje Ustav naše Republike i kao odgovorne institucije, minimum onoga što tražimo sa bilo kojim predlogom koji nam dođe je poštovanje državljanstva, suvereniteta, Ustav Republike. Mislim da je to obaveza svake vlade svake demokratske zemlje.

I da li smatrate da novi model poštuje ove osnovne principe?

Mislim da sam to tri puta naglasila tokom ovog zajedničkog razgovora koji smo vodili, da je to osnovna promena predloga koji nam je došao i da je to razlog zašto je premijer Kurti u veoma iskrenoj i veoma principijelnoj ponudi juče u Brisel ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma plana implementacije i u njegovom okviru implementacije člana 7, koji predviđa jedinstven mehanizam za kosovske Srbe.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.