Hovenijer i Kurti potpisali sporazum o zaštiti tajnih podataka

Kosovska vlada i ambasada Sjedinjenih Država u Prištini sklopili su dogovor o bezbednosnim merama za zaštitu poverljivih informacija.
Image
Foto: RTK 2

Sporazum su potpisali američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i kosovski premijer Aljbin Kurti, javlja RTK 2.

Kurti je izjavio da sporazum predviđa određene postupke obeju strana kada je reč o informacijama, raspolaganju tajnim podacima i njihovoj distribuciji ovlašćenim stranama.

„Koncept nacionalne bezbednosti jeste vodič za opšte upravljanje. Vlada je dužna da obezbedi zaštitu građana, a to čini mudrim političkim, ekonomskim, diplomatskim i vojnim akcijama. Nacionalna bezbednost je pravo i neophodnost. Obaveza je Vlade da donosi odluke koje garantuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države, zadatak koji često zahteva čuvanje informacija kao poverljivih. Zaštita informacija je predviđena zakonom, sve dok nacionalni interes tako nešto nalaže. Zbog toga smo se danas dogovorili da će se informacije čuvati onako kako je to predviđeno zakonodavstvom i da se neće otkrivati nikome, bez obzira na poziciju ili zvanje koje lice zainteresovano za poverljive informacije ima, osim onima koja poseduju sertifikat o bezbednosti“, rekao je Kurti.

Američki diplomata Džefri Hovenijer kazao je da su na osnovu ovog dogovora SAD i Kosovo preuzeli na sebe obavezu zaštite i razmene poverljivih informacija.

„Sposobnost partnera da brzo i bez prepreka razmenjuju informacije – od vitalnog je značaja, posebno u oblasti bezbednosti i odbrane. Zaključivanje ovog sporazuma označava kulminaciju više od dve godine pregovora, ali i predstavlja nastojanje Sjedinjenih Država da nastave saradnju sa Kosovom u oblasti bezbednosti“, naveo je Hovenijer.

Naglasio je da Amerika poštuje suverenitet Kosova, te da Priština i Vašington imaju zajednički cilj – prijem Kosova u EU.

„Ovaj sporazum će pomoći u razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga, kako bi postale profesionalne trupe za teritorijalnu odbranu“, dodao je Hovenijer.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.