Hovenijer osudio paljenje kuće povratničke porodice u selu Verić

Oglasio se i ambasador SAD-a u Prištini.
Image
Foto: Twitter/PrtSc

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer posetio je danas kuću porodice Jozić u selu Verić kod Istoka, koja je u noći između nedelje i ponedeljka zapaljena, i ocenio da taj čin ima nameru da se zastraši ova povratnička porodica.

“Ovaj dom u Istoku pretrpeo je podmetnut požar. Posetio sam ga da se sam uverim, uz dozvolu porodice, koja je nameravala da se vrati na svoje imanje. Osuđujem podmetanje požara i ovaj pokušaj da se porodica zastraši i ne iskoristi svoje pravo da se vrati svojoj kući”, napisao je Hovenijer na Tviteru.

Američki ambasador je dodatno u video-snimku koji je objavio na Tviteru naveo da međunarodna zajednica veoma ozbiljno shvata pravo raseljenih lica da se vrate svojim domovima, u bezbednim i dostojanstvenim uslovima.

“To pravo deo je kosovskih zakona, kao i drugih međunarodnih institucija”, rekao je Hovenijer.

Pozvao je kosovske vlasti da identifikuju počinioce.

“Osuđujemo ovaj kriminalni čin i okrećemo se kosovskim vlastima da identifikuje počionioce kako bi odgovarali za svoje postupke. Cenimo dosadašnji odgovor vlasti Kosova, kao način podrške porodici”, naveo je Hovenijer.

Zapaljenu novoizgrađenu kuću, Hovenijer je posetio zajedno sa kosovskim ministrom za povratak i zajednice Nenadom Rašićem, gradonačelnikom Istoka Iljirom Feratijem i predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, koja je porodici Jozić obezbedila tu kuću.

Paljenje kuće povratničke porodice u selu Verić, prethodno je osudio OEBS, kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.