„Tražili bi način kako da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i da nije bilo sukoba u Banjskoj“

Govoreći o situaciji na Kosovu i pregovorima u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da pozicija zvaničnog Beograda nakon sukoba u Banjskoj uopšte nije laka.
Image
Foto: RTS/video crop

„Albanci, međunarodni faktor i neki u zemlji – dočekali su sukob u Banjskoj kao dar sa neba. I da nije bilo Banjske, tražio bi se način kako da se Srbija natera da prizna nezavisno Kosovo“, kazao je Vučić tokom gostovanja u programu kanala RTS 1.

On je naveo da “međunarodna zajednica priznaje kosovsku nezavisnost i ona nikada tu svoju odluku neće povući”.

Naglasio je “evropski lideri neće ostati slepi i gluvi kada je reč o činjenici da Aljbin Kurti nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština”.

Predsednik Srbije je otkrio da će sutra u Briselu razgovarati sa čelnicima Evropske unije – Šarlom Mišelom, Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom.

Najavio je da će se tamo sastati i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

„Sa naše strane – ja ću biti sam. Nadam se dobroj atmosferi. Biće to teški razgovori, ali naš je posao da čuvamo sve naše građane i da radimo za dobro cele Srbije. U Beogradu je nedavno bila ‘Velika petorka’, oni su izneli svoj predlog, ali ne mogu da govorim o tome“, istakao je Vučić.

Što se tiče potencijalno novih vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova, Vučić je rekao da će “Priština čak i da Srbi pokrenu peticiju naći bezbroj razloga da taj predlog odbije”.

„Pred nama nisu laki dani, ali Srbija ima snažno rukovodstvo koje se bori sa svoju zemlju i svoj narod. Uspećemo da sačuvamo Srbiju i odbranimo njene interese“, poručio je predsednik.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.