Ismailji: Građani mogu primiti novac iz Srbije isključivo u evrima

Uredba Centralne banke Kosova o “Gotovinskim operacijama“ usvojena 27. decembra prošle godine, potvrđuje da je evro jedina zvanična valuta na Kosovu, izjavio je za RTK2, guverner CBK Ahmet Ismailji.
Image
Foto: RTK2 TV

Ismailji navodi da „niko ne može zabraniti davanja ili plaćanja iz Srbije, ukoliko su ona u evrima i da ova uredba ograničava upotrebu gotovog novca iz nezakonitih finansijskih ustanova koje nisu licencirane kod Centralne banke.“

„Kao što je predviđeno ustavom i zakonima, zvanična valuta je samo jedna, to je evro. Građani svih država, uključujući Srbiju, mogu da prime novac preko svojih računa, ali samo u evrima. Nije moguće da neka nelicencirana ustanova izvrši prevoz novca i da se bavi finansijskim aktivnostima. Ko će garantovati kvalitet novca, da on nije falsifikovan, ko će garantovati da su te transakcije urađene po zakonu“, kazao je Ismailji.

Guverner Kosova je u emisiji Specijalni intervju RTK2 precizirao da „niko ne može zabraniti davanja ili plaćanja iz Srbije ukoliko su ona u evrima.“

„Evri se u ovlašćenjim menjačnicama mogu promeniti u dinare, ukoliko građani to žele, time se kontroliše sav novac u prometu, i on postaje transparentan. Centralna banka Kosova ne kontroliše pojedince, ali nigde u svetu ne postoji sistem gde neregistrovane institucije obavljaju promet“, dodaje kosovski guverner.

Ismailji napominje da novac iz Srbije može biti uplaćen i lokalnim samouprava sa većinski srpskim stanovništvom.

„Institucije Srbije treba da direktno kažu građanima, korisnicima sredstava, jer postoji mogućnost da se sredstva transferišu opštinama, u ovom slučaju to su opštine sa većinski srpskim stanovništvom, kada taj novac stigne na račune opština, onda se on može podeliti preko sistema trezora, kao i svaka druga podela. Zakon o javnim finansijama i zakon o lokalnoj samoupravi predviđaju ovakvu vrstu pomoći, kao pomoć koja dolazi iz Srbije, to je transparentno i sigurno finansiranje“, kazao je čelnik CBK.  

Na pitanje o registrovanju finansijske institucije Srbije na Kosovu, poput dogovora o telekomunikacijama i radu MTS-a, guverner je kazao da je to otvorena mogućnost.

„To bi bio adekvatan pristup. Jedna bankarska ustanova, koja je licencirana od strane Centralne banke. Ne zabranjuje se licenciranje onih koji prepoznaju evro kao zvaničnu valutu, ali i koji rade sa drugim valutama, kao što je dinar. Njima je dozvoljen transport dinara za svoje potrebe, ali oni treba da priznaju da je evro zvanična valuta. Ta finansijska ustanova bi morala da ispuni određene kriterijume, ali bi pomogla zajednici, zašto da ne. Mi smo imali jednu licenciranu banku, ali ona nije imala tu svrhu, nije korišćena za ovaj proces. Komercijalna banka je bila licencirana, sada je u likvidaciji, mi za to nismo odgovorni“, zaključio je Ismailji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.