Koha: Bivši agent FBI priznao da je uzeo mito od albanskog obaveštajca, sa Ramom dolazio na Kosovo, u Albaniji primio zahvalnicu

Bivši zvaničnik FBI, Čarls Mekgonigal, priznao je krivicu ovog petka na saveznom sudu u Vašingtonu, priznajući da je prikrio tajne isplate koje mu je izvršio bivši albanski obaveštajac.
Image
Foto: Shutterstock

Mekgonigal je priznao da je falsifikovao evidenciju i davao lažne izjave o 225.000 dolara koje je dobio od bivšeg albanskog obaveštajnog agenta dok je radio za FBI.

Kako se navodi u saopštenju američkog Ministarstva pravde, bivši specijalni agent Federalnog istražnog biroa koji je raspoređen u njujorškoj kancelariji, priznao je nakon dogovora sa tužiocima da je 225.000 dolara dobio od pojedinca koji je imao poslovne interese u Evropi, dok je nadgledao kontraobaveštajni rad.

Okružni sudija Kolin Kolar-Koteli prihvatila je to što se 55-godišnjak izjasnio krivim, koja je ročište za izricanje kazne zakazala za 16. februar sledeće godine.

„Prema dokumentima dostavljenim sudu, od avgusta 2017, pa sve do njegovog penzionisanja iz FBI-a septembra 2018, Mekgonigal je sakrio od FBI-a prirodu svog odnosa sa bivšim stranim bezbednosnim službenikom i biznismenom koji je imao interese za tekuće poslovanje u stranim zemljama i sa stranim vladama. Konkretno, Mekgonigal je od te osobe primio najmanje 225.000 dolara u gotovini i otputovao je sa njom u inostranstvo, gde se sastao sa stranim državljanima. Pojedinac je kasnije služio kao izvor FBI-ja u krivičnoj istrazi koja je uključivala strano političko lobiranje nad kojim je Mekgonigal imao zvaničnu odgovornost za nadzor“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Mekgonigal je navodno primio šestocifrenu uplatu od čoveka koji je u evropskim medijima identifikovan kao Agron Neza, a zauzvrat je činio usluge kao što je sastanak sa premijerom te zemlje, Edijem Ramom.

U sklopu optužbi, navodi se da je putovao na Kosovo, u društvu Rame, da se sastane sa kosovskim političarem.

Gradonačelnik Tropoje mu je uručio zahvalnicu za „promociju“ ove zajednice.

„Stoga sam mu, kao načelnik opštine, uručio zahvalnicu sa ovom motivacijom: Posebna ličnost i prijatelj iz SAD, koji u kontinuitetu pokazuje ljubav i poštovanje prema albanskom narodu. U mnogim posetama našem rodnom gradu promovisao je ne samo vrednosti prirode, već i tradiciju, istoriju i kulturu Tropoja“, navodi se u njegovom saopštenju.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.