Koha: Kurti saglasan sa novim planom EU koji uključuje nacrt za formiranje ZSO

Javlja Koha
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Kosovska vlada saopštila je da je saglasna sa novim planom Evropske unije, koji uključuje i nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su zapadne diplomate u subotu predstavile čelnicima Kosova i Srbije, javlja Koha.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Priština-Beograd Miroslav Lajčak u subotu je u pratnji američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i viših savetnika lidera Nemačke, Francuske, Italije, boravio u Prištini i održao sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Oni su se popodne u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. EU je tada potvrdila da je liderima predstavljen nacrt za Zajednicu.

Bez navođenja detalja o čemu se tačno radi, Evropska unija je za Kohu potvrdila da je napravila „moderni evropski predlog“ za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i sada od partija očekuju da se za ovo, ali takođe za sva pitanja još jedna od obaveza dijaloga – „brzo deluje“, prenosi KoSSev.

Kosovska vlada, navodi Koha, saopštila je da se Kurti saglasio da novi plan EU, koji uključuje i paket za sveobuhvatnu primenu Osnovnog sporazuma, bude okvir za nastavak daljih razgovora sa zemljama saveznicima.

„Premijer Kurti je pozitivno odgovorio na zahtev pet izaslanika za sastanak sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i predsednikom Evropske komisije, na marginama samita Evropskog saveta. Sastanak će biti u kontekstu razgovora započetih sa pet izaslanika tokom njihove posete Prištini 21. oktobra, u kojoj su predložili novi plan koji je obuhvatao kompletniji paket sveobuhvatne implementacije Osnovnog sporazuma zajedno sa nacrtom predloženog za primena člana 7. Premijer Kurti je izrazio saglasnost da je ovaj novi plan okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama, SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, koji treba da obezbedi komponentu jake bezbednosti i da ojača perspektiva članstva u međunarodnim organizacijama“, kaže se u odgovoru Vlade za Kohu.

Član 7. Osnovnog sporazuma: Obe strane su posvećene postizanju konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i mogućnost pružanja usluga u neke specifične oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova. Stranke će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Očekuje se da će se Kurti u četvrtak (sutra) sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom. Slični sastanci očekuju se i za Vučića.

Sastanci će se održati na marginama samita EU, ali dnevni red i detalji još nisu objavljeni.

„Nije saopšten dnevni red i detalji sastanka u Briselu. Premijer Kurti, međutim, izražava spremnost da se uključi u suštinske rasprave, pod uslovom da budu u skladu sa principom inkluzivnosti“, nastavlja se u odgovoru Vlade.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.