Kurti: Nastaviti dijalog u Briselu kako bi se došlo do rešenja, popodne sastanak sa Lajčakom

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da dijalog Beograda i Prištine u Briselu mora biti nastavljen kako bi se došlo do rešenja problema dveju strana.
Image
Foto: Alban Bujari/Koha

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerima Luksemburga i Holandije rekao da je “nepotpisivanje evropskog plana za normalizaciju odnosa od strane Srbije – otvorilo vrata za kršenje i nesprovođenje sporazuma”, javlja Kljan Kosova.

„Dobra vest je da imamo dogovor. Ovo je Osnovni sporazum, napravljen po uzoru na dve Nemačke. Svaki student političkih nauka koji pročita ovih 11 tačaka, dolazi do zaključka da je to priznanje Kosova od strane Srbije. Poteškoće koje imamo rezultat su nesprovođenja onoga što je dogovoreno“, naveo je on.

Kurti je kazao da je pre par dana imao telefonski razgovor sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, a da će se sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Priština, Miroslavom Lajčakom, sastati danas u popodnevnim časovima.

Lajčak će narednih dana boraviti u Beogradu i Prištini, gde će o rešavanju krize na severu razgovarati sa srpskim i kosovskim vlastima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.