Lajčak u Prištini: Imamo plan za nastavak dijaloga u Briselu, ne bih o detaljima

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kazao je da ima plan za nastavak razgovora u Briselu i dodao da ne može da otkriva detalje.
Image
Foto: Alban Bujari/Koha

Lajčak je jutros doputovao u Prištinu zajedno sa američkim specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i savetnicima lidera Nemačke, Francuske i Italije – Jensom Pletnerom, Emanuelom Bonom i Frančeskom Talom, javlja Koha.

Na konferenciji za medije ispred zgrade Vlade u Prištini, Lajčak je rekao novinarima da su on i njegove kolege razgovarali danas sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o pomenutom planu, ne objasnivši o čemu je konkretno reč.

„Mi smo smislili plan, razgovarali smo sa Kurtijem o tome. Kasnije ćemo diskutovati u Beogradu i sa predsednikom Vučićem. Ni on neće iznositi detalje našeg sastanka“, naveo je Lajčak.

Naglasio je da bez formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom Kosovo ne može napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

„Gospodin Kurti ima obavezu kada je reč o napredovanju u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom, ukoliko Kosovo želi da bude deo EU. Moram da ponovim da je protrebno formirati ZSO bez odlaganja, jer ako do toga ne dođe – neće biti napretka u evropskim integracijama Kosova. Cenimo Kurtijevu spremnost da uskoro bude nastavljen dijalog u Briselu“, dodao je.

Oružani sukob u Banjskoj tokom kojeg su nastradali kosovski policajac i trojica Srba – pokazao je da su hitna normalizacija odnosa i proširenje Unije zemljama zapadnog Balkana neophodni više nego ikada, poručio je Lajčak.

„Pažljivo smo saslušali gospodina Kurtija. Znamo da je zabrinut za bezbednost Kosova. Napad na Kosovsku policiju od strane naoružanih lica u Banjskoj je neprihvatljiv. Osudili smo taj teroristički akt i jasno stavili do znanja da krivci moraju biti privedeni pravdi. Očekujemo punu saradnju Srbije po tom pitanju, kao i da obe strane izvršavaju obaveze preuzete potpisivanjem sporazuma u Briselu“, kazao je evropski posrednik u dijalogu.

Podvukao je da EU i NATO učestvuju u istrazi kosovskih nadležnih organa kada je reč o oružanom sukobu koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj, te dodao da će javnost o rezultatima biti blagovremeno obaveštena.


Podsetimo. iz Brisela je prethodno najavljeno da cilj dolaska zapadnih diplomata jeste da se naprave konkretni koraci u primeni ohridskog aneksa od strane vlasti u Beogradu i Prištini.

Naime, EU od Beograda i Prištine očekuje da u što kraćem roku organizuju lokalne izbore na severu uz učešće Srba, kao i da hitno bude formirana Zajednica opština sa srpskom većinom u skladu sa Briselskim sporazumom.

Pomenute diplomate po završetku razgovora sa kosovskim premijerom putuju u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz Vučićevog kabineta je saopšteno da će posle sastanka koji počinje u 14:30, poslati saopštenje za javnost sa detaljima razgovora koji je planiran sa predstavnicima “velike petorke”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.