Miholjdan obeležen u Velikoj Hoči

Veliki hrišćanski praznik obeležen i u vinogradarskom kraju na Kosovu i Metohiji...
Image
Foto: Radio Goraždevac

U Velikoj Hoči danas je obeležena seoska slava – Miholjdan, javlja Radio Goraždevac.

Obeležavanje Miholjdana predstavlja poseban trenutak zajedništva, duhovnosti i kulture za stanovništvo u tom kraju.

Liturgiju je služio vikarni episkop patrijarha srpskog, vladika Ilarion, a pomagali su mu igumani manastira Zočište i Visoki Dečani – Stefan i Sava, paroh orahovački Milan i članovi hora Prizrenske bogoslovije.

Tokom besede vladika Ilarion je govorio o vinogradu kao jednom od sumbola u religiji.

Opisao ga je kao Božji dar svetu i podsetio prisutne da su poput sadnica u tom vinogradu, pozvani da o njemu pažljivo brinu i uređuju ga.

„Na nama je da izaberemo – hoćemo li od sveta u kojem živimo da napravimo rajski vrt sa drvetom života i poznanja“, rekao je vladika.

On je naglasio da Miholjdan nije slučajno odabran za slavu Velike Hoče.

„Iako je ovo vreme kada se beru plodovi grožđa i priprema vino, izbor ovog svetitelja ukazuje na duboku monašku tradiciju i duh prisutan u kulturi ovog naroda“, objasnio je vladika Ilarion.

Istakao je značaj monaškog života, koji podseća na važnost duhovnog bogatstva, a ne materijalnog.

„Monasi svedoče o jedinstvu u Hristu, gde nema podela među ljudima, a manastiri su mesta gde se ova realnost ostvaruje. Monasi svedoče da nije sve u jelu i piću, nije sve vezano za naše prirodne potrebe. Monštvo je svedočanstvo veka koji dolazi, veka u kome nema podele među narodima i rodovima, nema obrazovanog i neobrazovanog, nema višeg i nižeg… Zato braćo i sestre ugledajte se na monahe, pomažite i čuvajte naše manastire na svaki način“, poručio je vladika Ilarion.

Nakon liturgije, proslava sela nastavljena je izložbom domaće radinosti žena iz Velike Hoče, gde su posetioci mogli uživati u tradicionalnim proizvodima, poput vina, rakije i raznih proizvoda od grožđa.

Kulturno-umetnički program priređen je u Domu kulture, a pored crkvenih velikodostojnika, prisutnima se obratio i prof. dr. Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

„Zašto na Kosovu nikako ne možemo govoriti prazne reči. Pa sve nas obavezuje. Od Nemanjićkih početaka da ne idemo dublje a možemo da idemo bar što se crkvene tradicije tiče. Tu smo se nekako formirali i saznali ko smo i šta smo i onda je to potvrđeno upravo na Kosovu Polju. Znamo svi to dobro. Sveti knez Lazar je to svojom žrtvom i potvrdio, tu spremnost koju mi danas dugujemo svom narodu i svojoj veri. Oprostite što govorim stvari koje svi znamo. Ali, red je valjda da tim rečima koje odbro znamo da ohrabrujemo jedni druge, da ne posustanemo u tom znanju, da ne dopustimo da da nas lakomost života oko nas ili demonskih izazova oko nas ne odvede u neku stranu koja nebi smela da se desi. Mi danas živimo u novim pokosovskim imenima i mislim da je svima to jasno. I zato je dobro kada pogledamo šta je bilo i u onim pokosovskim vremenima. Ako se setimo kako je despot Stefan Lazarević šta je on sve činio, snalazeći se nekako, šta su činili svetorodna loza Brankovića. Mnogo toga je povezano sa ovakvom strukturom događanja i mentalnih procesa sa kojima se moramo svi suočiti“, rekao je prof. dr. Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Prisurnima na kulturno-umetničkom programu su se obratili predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predsednik privremenog organa Aleksandar Micić, dok su pesmom prisutne oduševljavali Pavlina Radovanović, hor iz Štrpca i prizrenski bogoslovi.

Svečanost obeležavanja slave Velike Hoče, završava se prema programu, degustacijom vina, što je prilika za zajedničko slavlje i druženje gostiju i meštana.

Ova svečanost pokazala je da se tradicija i duhovnost mogu očuvati i proslaviti u modernom vremenu, te da je zajedništvo i podrška manastirima i crkvi od suštinskog značaja za srpski narod. Proslava Miholjdana u Velikoj Hoči bila je prilika za okupljanje, duhovno obogaćenje i slavlje koje će sigurno ostati urezano u sećanju svih prisutnih.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.