Nataša Kandić: Ja sam cilj tužbe protiv FHP-a, kao i da se sačuvaju plate

Oglasila se na društvenoj mreži X
Image
Foto: recom.link

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je ona cilj tužbe osmoro zaposlenih u FHP protiv tog Fonda, kao i da se sačuvaju plate „koje je nekima od podnosilaca tužbe povećala bivša direktorka“.

„U tužbi protiv FHP, cilj je Nataša Kandić. I u javnosti viču ona je zlostavljačica“, napisala je Kandić na društvenoj mreži Iks (Tviter).

„Podnošenje tužbe protiv FHP je pokušaj da se pokriju nezakonite odluke UO i bivše direktorke FHP-a, posebno poverljive izjave, da baza podataka i projekat Kosovska knjiga pamćenja budu van kontrole osnivačice Nataše Kandić, FHPK i nove uprave FHP. Podnošenje tužbe protiv FHP-a je pokušaj da se sačuvaju plate koje je nekima od podnosilaca tužbe bivša direktorka povećala za 50 odsto, i da FHP krene s nekom drugom politikom prema prošlosti“, piše Nataša Kandić.

Podsećamo, Sindikat radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana (ZFUD) saopštio je da je osmoro zaposlenih Fondacije Fond za humanitarno pravo podnelo zajedničku tužbu protiv poslodavca zbog zlostavljanja na radu, a svi podnosioci se žale na postupanje Nataše Kandić, osnivačice FHP.

„Ćute da su u janauru i februaru njih sedam sa još sedam i osoba koja nije radila u FHP-u, po ličnom pozivu direktorke Ivane Žanić, bez znanja ostalih zaposlenih, dali ‘poverljive izjave’ protiv NK. Na osnovu tih izjava, uz obećanje Ivane Žanić da ih neće videti Nataša Kandić, Upravni odbor je 26. 2. 2023. usvojio ‘specijalni izveštaj’ sa zaključkom: Nataša Kandić je dementna, izgubila je poverenje žrtava na Kosovu, čita novine na poslu, kasni sa projektima i zlostavlja zaposlene“, navodi dalje Kandić na društvenoj mreži.

Kako dalje tvrdi, nakon sednice UO, direktorka FHP-a je APR-u podnela izmene Statuta, overene faksimilom predsednika UO.

„Izmenama je pravo osnivačice FHP-a na odlučivanje o korišćenju baze podataka o ratim zločinima, koji su zajedno stvarali FHP i FHPK, preneto na direktora FHP-a. Nakon sednice UO, 26. 2. 2023, direktorka FHP-a je APR-u podnela izmene Statuta, overene faksimilom predsednika UO. Izmenama je pravo osnivačice FHP-a na odlučivanje o korišćenju baze podataka o ratim zločinima, koji su zajedno stvarali FHP i FHPK, preneto na direktora FHP-a. Izmenama Statuta, FHPK je mogao koristiti podatke o ratnim žrtvama na Kosovu samo ako to odobri direktor FHP-a. Izmenama Statuta, osnivačici FHP-a je oduzeto pravo da daje saglasnost na izbor direktora FHP-a“, dodala je.

Kako dodaje, poverljive izjave odabranih radnika FHP-a protiv nje, još joj nisu date na uvid.

„Podnosioci tužbe prtiv FHP-a za navodno zlostavljanje prećutkuju da je Ivana Žanić napustila FHP 12. maja, navodno zbog teške bolesti. 15. maja je počela da radi u finskoj ambasadi. Članica UO FHP Florens Artman, u svojstvu uzbunjivačice, 5. maja je obelodanila da su bivša direktorka Ivana Žanić i predsednik UO Iavor Rangelov manipulisali informacijama, i da o odlukama nije glasao UO. Nakon prijave uzbunjivačice, 5. maja i podrške drugog člana UO, Tihomira Loze, preostali članovi, predsednik Rangelov i još tri člana, dali su ostavke. Predsednik UO je priznao da UO nije glasao za Izmene Statuta“, navela je.

N1

Osmoro zaposlenih FHP podnelo zajedničku tužbu za mobing protiv Nataše Kandić


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.