OEBS o prikupljanju glasova kosovskih Srba: Prosledili smo zahtev Prištini

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je da je obavestila Vladu u Prištini o zahtevu Beograda, da ta misija prikuplja glasove kosovskih Srba na predstojećim izborima 17. decembra, ali da Priština još ...
Image
Foto: osce.org

Iz Misije OEBS-a u Prištini saopšteno je da su obavestili Vladu u Prištini o zahtevu Beograda, da ta misija prikuplja glasove kosovskih Srba na predstojećim izborima 17. decembra, ali da Priština još nije odgovorila.

Misija OEBS-a je u odgovoru za Gazetu ekspres navela da je 3. novembra dobila zahtev Vlade Srbije za prikupljanje glasova birača koji žive na Kosovu.

Kako je navedeno OEBS je obavestio kosovsku vladu i „ostale stranke“ da su spremni da sprovedu prikupljanje ovih glasova „pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima“.

Kako je OEBS naveo ovi uslovi su saglasnost obe strane i pružanje bezbednosne podrške, uključujući i Kosovsku policiju.

„Podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja za OEBS da preduzme takvu operaciju, kao što je prvobitno dogovoreno između Beograda i Prištine 2012. godine uz podršku EU i zemalja Kvinte. Obavestili smo Vladu Kosova i druge zainteresovane strane o zahtevu i u principu smo spremni da izvršimo operaciju prikupljanja glasova pod istim uslovima kao i u prethodnim ovakvim slučajevima. Ti uslovi uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za operaciju, uključujući i kosovsku policiju“, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Gazeta navodi da je pokušala da stupi u kontakt sa Kurtijevim kabinetom, ali da za sada nisu dobili odgovor.

Prošle godine, Priština je odbila da sprovede referendum o promeni Ustava na Kosovu, a Srbima je bilo dozvoljeno da glasaju samo putem pošte i u Kancelariji za vezu Beograda.

Gazeta Express/Tanjug/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.