Optužnica za oba roditelja napadača iz „Ribnikara“

Tužilaštvo podiglo optužnicu i traži 12 godina zatvora za oca dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru, a za majku dve i po godine
Image
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira K. i Miljane K, roditelja maloletnog K. K. (14) koji je 3. maja počinio masovno ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Glavi tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je na konferenciji za medije u Palati pravde, da je nakon više od pet meseci istrage, podneta optužnica na 267 strana.

„Želim da javnost zna da smo sproveli opsežnu istragu u vezi sa okolnostima pod kojim je krivično neodgovorno dete od 13 godina izvršilo najteži zločin u istoriji ove zemlje“, rekao je Stefanović, precizirajući da je otac dečaka Vladimir K. optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Stefanović je naveo kako se opravdano sumnja da je Vladimir K., u periodu od godinu dana pre ubistva, obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje oružjem, gađa mete, puni okvir, kako da stoji, i kako da diše prilikom upotrebe vatrenog oružja.

Otac K. K. se tereti i da nije obezbedio zakonom propisane uslove za držanje oružja i municije. Vladimir K. je, umesto u metalnom sefu sa ključem, oružje i municiju držao u dva plastična kofera koji služe za prenošenje, a ne za čuvanje oružja, istakao je Stefanović.

„Oružje i okvire držao je u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a u drugom, bez katanca, bila je smeštena pripadajuća municija“, objasnio je Stefanović.

Okrivljeni je na taj način, kako je dodao, detetu omogućio da dođe u posed dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao u streljačkom klubu.

K. K. je u posed oružja došao 1. maja, napunio je šest pripadujućih okvira sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ koju je pohađao, naveo je Stefanović.

„Ušavši u prizemlje škole, najpre je pucao u radnika obezbeđenja, zatim u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, i u jednu učenicu koja je sedela za klavirom“, naveo je Stefanović.

K. K. se zatim, kako je dodao, uputio u kabinet za istoriju, gde su bili prisutni nastavnica istorije, jedan student istorije na praksi, i 23 maloletna učenika odeljenja VII-2 u koje je i sam išao.

„Ispalio je ukupno 45 projektila, lišio života šest učenika, ranio pet, kao i nastavnicu istorije“, naveo je Stefanović.

Više javno tužilaštvo istovremeno je neposredno optužilo majku dečaka Miljanu K. za neovlašćeno držanje oružja i municije, jer je na jednoj čauri koja je pronađena u kabinetu istorije, kako je naveo Stefanović, pronađen njen nesporni DNK.

Tužilastvo traži kaznu od 12 godina zatvora za oca, za majku dve godine i šest meseci.

Radi zaštite prava svih maloletnih oštećenih, tužilaštvo je predložilo sudu da se isključi javnost nakon glavnog pretresa.

„Očekujemo najpre odluku suda o produženju pritvora optuženom i potvrđivanje optužnice“, rekao je tužilac.

Podizanjem ove optužnice ne stavlja se tačka na ovaj slučaj, jer VJT nastavlja predano da radi u saradnji sa drugim državnim organima, rekao je Stefanović.

„Nastavljamo da ispitujemo sva saznanja koja bi nam ukazala na uzroke tragedije, nastavlja se rad na proveri svih informacija koje su objavljivane u medijima i na društvenim mrežama u saradnji sa BIA i ostalim organima“, kazao je tužilac.

Instruktoru i predsedniku streljačkog kluba preti po tri godine zatvora

Zbog krivičnog dela davanje lažnog iskaza optuženi su neposredno predsednik streljačkog kluba „Partizan practical shooting“ i Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Ratko I. je tvrdio da nije video dečaka kako puca, da ga je samo jednom video kako dotrčava i da je naložio instruktoru da se udalji napolje, niti da ga je ikad upoznao dete i sa njim bio na vatrenoj liniji, što je u suprotnosti sa onim što su nadležni utvrdili.

Instruktor Nemanja M. isto je, tokom istrage, kako kaže tužilac, lažno tvrdio da mu nije poznato da li je Kecmanović na svoju odgovornost dao sinu da puca, navodeći da bi mu to onemogućio, kao i da Vladimir K. dolazio s nekim u streljanu da puca – čiji je iskaz suprotan prikupljenim dokazima.

Za njih su predložene kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.