Organizacioni odbor Sabora SNV-a na saopštenje ERP: Veliko razočaranje, odlazimo u BG gde nam baš nije mesto

Reakcija Organizacionog odbora SNV-a posle saopštenja Eparhije-raško prizrenske.
Image
Foto: SNV

Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća oglasio se u vezi sa saopštenjem Eparhije raško-prizrenske početkom nedelje. „Još jedno veliko razočaranje“ – naveli su. Sabor će, potvrđuju – biti održan u Beogradu. „Odlazimo tamo, gde nam baš nije mesto“ – poručuju.

Podsetimo, SNV je tražio od Eparhija raško-prizrenske da im omogući da održe sabor u porti manastira Gračanice, pošto nisu dobili odgovore ili su odbijeni od lokalnih domova kulture na Kosovu i Metohiji.

Odgovor od eparhije nije stigao, nakon čega se odbor SNV-a oglasio saopštenjem. Na to saopštenje reagovala je Eparhija raško-prizrenska, na šta je usledilo današnje, najnovije saopštenje Organizacionog odbora SNV-a.

„Niko ama baš niko ne postavlja pitanje primarne ulogu Crkve ‘da širi jevanđelje okupljajući narod oko vere u Hrista Gospoda’, zato i traje i opstaje vekovima. Međutim, u tradiciji naše Crkve je da se u ključnim i preteškim vremenima kao što je današnje, ona ima ključnu ulogu u sabornosti naroda. Vide li naši velikodostojnici da je njihovo stado: prevareno, razbijeno, obezglavljeno, ostavljeno, prepušteno agoniji i nestajanju? To je i razlog što Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije vapi i traži od svoje Crkve da više koristi svoj uticaj u zaustavljanju tragedije na delu“ – naveli su.

„Narod je anesteziran, zastrašen, opijen lažima svojih vođa, i u bunilu masovno napušta svoja vekovna ognjišta, čak i raskopava kosti svojih predaka i seli ih daleko od svete srpske zemlje?! I svi ćute!?“

Oni autore poslednjeg saopštenja Eparhije raško-prizrenske podsećaju da je devedesetih godina prošlog i početkom ovog veka Eparhija raško-prizrenska, zajedno sa narodom, uz blagoslov blagopočivšeg vladike Artemija, organizovala četiri crkveno naroda sabora na kojima su, ističu – donete važne odluke i koji su ohrabrili i sačuvali srpski narod na Kosovu i Metohiji u najtežim trenucima u njegovoj novijoj istoriji.

„Bez obzira na pokušaj nedobronamernih da se anulira i izbriše ime blagopočivšeg vladike Artemija, u svesti naroda ostala je za sva vremena njegova neizbrisiva uloga, kao primer delovanja zabrinutog pastira. Ostatao je zapamćen njegov i odlazak članova Crkveno-narodnog sabora u porti crkve sv. Dimitrija u Dobrotinu, jula 1999 godine, kada je hrabrio izbezumljen narod, ukazujući mu na izdaju onih koji su morali da ga štite i čuvaju! Taj njegov odlučan i hrabar nastup bio je ključan da narod da odustane od kolektivnog iseljavanja. Ostaće zapamćena i obraćanje patrijarha Pavla i vladike Artemija izbezumljenom narodu sa trema konaka manastira Gračanica…!“

Oni takođe podsećaju i pozdravljaju javno istupanje i protivljenje vladike Teodosija i igumana manastira Visoki Dečani na ideju podele koju je zagovarao zvaničan Beograd 2018. godine.

Sa druge strane, ocenjuju i da su umesto razumevanja njihove brige „autori saopštenja potegli niske udarce“.

Iz Organizacionog odbora navode da su i pristali na „odluku“ Eparhije koja je, kako su naveli – „neumoljiva“.

„Sabor se neće održati na Kosovu i Metohiji, ni u porti manastira ni u domovima kultura na KiM. Održaće se u Beogradu, kao i davne 1998. godine za vreme Miloševićeve vlasti. Odlazimo tamo, gde nam baš nije mesto, kao sirotani, zbog nemanja volje onih koji su najpre trebali da nas razumeju“ – naveli su.

Saopštenje su završili citirajući reči blagopočivšeg patrijarha Pavla: „Kosovo će u 21 veku biti mera svih nas, od skromnih trudbenika svakodnevnice do patrijarha i vođe srpskog plemena. Ne budemo li dostojni Kosova, nećemo biti dostojni ni svog zemaljskog postojanja. Nestaćemo kao da nas nije ni bilo, a na našem mestu živeće neko drugi“.

Pročitajte još:

Eparhija raško-prizrenska: Odgovor na klevete Srpskog nacionalnog veća

SNV o Saboru: Crkva nikada nije ovako očigledno ćutala


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.