Otkazano pripremno ročište četvorici Srba: Spisi predmeta bez prevoda na srpski

Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini bio je zakazan početni pretres za četvoricu Srba koji se terete za izvršenje terorističkog akta.
Image
Foto: Kim

Međutim, ročište je otkazano usled dostavljanja nepotpunih spisa predmeta braniocima optuženih.

Novo ročište je zakazano za 30. januar 2024. u 9.30 časova, prenosi Kim.

U sudnici su danas bili pristuni optuženi Dejan Pantić, Milun Milenković Lune, Aleksandar Vlajić i Miomir Vakić sa svojim braniocima, a očekivalo se da će im biti pročitana optužnica.

Ročištu su prisustvovali i članovi porodice Miluna Milenkovića. Podsetimo, on je uhapšen sredinom juna 2023. godine u akciji pripadnika specijalne policije i tereti se za navodno izvršenje terorističkog dela u saizvršilaštvu.

Odbrana je sugerisala da se mera sudskog pritvora zameni merama jemstva za kućni pritvor i predložila iznos od 30 hiljada evra kako bi se Milenković branio iz kućnog pritvora. Njegov branilac advokat Predrag Miljković smatra da je ova suma dovoljna da uveri sud i tužilaštvo da Milun Milenković neće pribeći bekstvu i da će se odazvati svakom pozivu suda.

Delević koji brani Aleksandra Vlajića je naveo da je optužnica prevedena na srpski jezik dostavljena danas i da zbog toga branioci nisu imali dovoljno vremena da uporede dokaze sa dostavljenim spisima.

Ljubimir Pantović, branilac Dejana Pantića, se složio sa Delevićem i dodao ja je potrebno da se optužnica dostavi pre pripremnog ročišta. On je istakao da danas ne postoje uslovi da se održi pripremno ročište.

Branilac Miomira Vakića advokat Dejan A. Vasić je istakao da “selektivnost koju tužilaštvo primenjuje prema Srbima postaje zastrašujuća”.

Tužilac Afrim Šefkiju je naveo da je činjenica da nisu uspeli da prevedu sve spise predmeta i da će “u roku od nekoliko dana to biti završeno”.

Advokat Miluna Milenkovića: Verujem da će sud doneti pozitivnu odluku o jemstvu

Advokat Predrag Miljković, branilac Miluna Milenkovića Luneta, nakon otkazanog pripremnog ročišta je naveo da je iskoristio priliku da ponudi jemstvo u visini od 30 hiljada evra i da veruje da će sud doneti pozitivnu odluku.

“Iskoristili smo priliku pa ponudimo jemstvo, odnosno kombinaciju dveju mera, jemstva i kućnog pritvora u visini od 30 hiljada evra. Nadam se da će to ubediti sud i tužilaštvo da se Milun Milenković neće odati bekstvu i da će biti prisutan tokom celog postupka”, kazao je on.

Miljković smatra da je Milun Milenković spreman da se suoči sa svim dokazima i da nema razloga da beži.

“Čekamo odluku suda, videćemo. Iznos svakako nije zanemarljiv, za 30 hiljada evra mislim da niko ne bi rizikovao. Lune je čovek prosečnog imovnog stanja i činjenica da se on nađe u kućnom pritvoru i da ima tu meru jemstva svakako bi bar mene ubedila da će on biti u Mitrovici i da će dolaziti na suđenja”, dodao je on.

Milenkovićev advokat veruje da će sud doneti pozitivnu odluku za njegovog branjenika.

Pantović: Nije bilo uslova da se ročište održi

Ljubimir Pantović, branilac Dejana Pantića, naglasio je da je Specijalno tužilaštvo stvorilo situaciju koja nije omogućavala da pripremno ročište bude održano.

“Mesec dana je proteklo od podizanja optužnice, odbrani nisu dostavljeni kompletni spisi, nisu dostavljeni spisi prevedeni na srpski jezik i jednostavno nije moguće da se mi danas izjasnimo o optužnici”, rekao je on.

Prema rečima Pantovića, branioci su morali da insistiraju na odlaganju ročišta i pored činjenice da se Milun Milenković nalazi u pritvoru.

“Zaista nisu postojali elementarni uslovi da danas ovo ročište bude održano”, ponovio je advokat.

U dostavljenoj optužnici, naveo je Pantićev branilac, stoji da su sva četvorica okljivljenih kao saizvršioci počinili krivično delo izvršenje terorističkog akta.

“Ono što smo mogli na brzinu da vidimo, jer nam je optužnica uručena neposredno pre početka ove sednice, moj prvi utisak je da je zaista tužilac tu prilično paušalno tvrdnju i taj dispozitiv optužnice naveo. Rekao bih da nema nikakvih dokaza u tom pravcu. Ono što sam iz obrazloženja pročitao takođe su stvari koje, po meni, apsolutno ne predstavljaju ozbiljne dokaze na osnovu kojih bi neko mogao da bude proglašen krivim i osuđen”, objasnio je Pantović.

Podsetimo, pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini za danas je bio zakazan početni pretres za četvoricu Srba koji se terete za izvršenje terorističkog akta. Međutim, ročište je otkazano usled dostavljanja nepotpunih spisa predmeta braniocima optuženih.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.