Petković: Kurti igra na kartu straha Evropljana od reprize sukoba na Balkanu

Povodom današnjeg govora kosovskog premijera Aljbina Kurtija na Pariskom mirovnom forumu, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.
Image
Foto: Tanjug/video crop

Petković je u saopštenju za javnost naveo da je Kurti “najveća bezbednosna pretnja regionu i dok god on bude na pozicijama moći – niko na zapadnom Balkanu neće mirno spavati”.

„Kurti smatra da je kriza u kojoj se svet nalazi prilika koju ne sme da propusti, da je ovo trenutak kada bi nekažnjeno i bez međunarodnog odgovora mogli da prođu brutalno etničko čišćenje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, destabilizacija i pokušaji komadanja drugih država na zapadnom Balkanu u kojima Albanci figuriraju kao demografski i politički faktor“, napisao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da “Kurtijev plen nisu samo Srbija, već i druge države u regionu u kojima on želi da agresivnim metodama, obrušavajući se na slabe ili miroljubive, sprovede velikoalbanski projekat”.

„Taj projekat u međunarodnoj javnosti nastoji da nametne kao neminovnost, igrajući na kartu straha Evropljana od reprize sukoba na zapadnom Balkanu, iako je on jedini i najveći proizvođač kriza u regionu“, poručio je Petković.

Naglasio je da je Beograd “spreman da razgovara o mirnom rešavanju problema u regionu dok god postoji bar malo nade da se na taj način može obuzdati nasilno ludovanje Aljbina Kurtija i njegovih istomišljenika”.

Čitajte i ovo:

„Ideja o razmeni teritorija nije mrtva, ali ne može biti sprovedena“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.