Petković: ZSO nikada neće biti nevladina organizacija

Direktor Kancelarije za KiM reaguje na izjavu američkog ambasadora
Image
Foto: Kancelarija za KiM, Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, poručio je da Zajednica srpskih opština nikada neće biti nevladina organizacija, u čije okvire bi, prema njegovim rečima, predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste.

Kako je rekao, to je najkonkretniji okvir i garant za očuvanje kolektivnih i individualnih prava, ali i ispregovaranih izvršnih nadležnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji u najvažnijim društvenim, ekonomskim, političkim, kulturnim, razvojnim, privrednim i bezbednosnim pitanjima, navodi se u saopštenju Kancelarije.

„Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom“, naveo je Petković.

Ističe da kao takva, svi dogovori o Statutu ZSO i već utvrđenih nadležnosti srpskog naroda na KiM, po sporazumima iz 2013. i 2015. godine, moraju da budu u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, što je, kako dodaje, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić „jasno i nedvosmisleno rekao u lice više puta međunarodnim zvaničnicima, uključujući poslednji sastanak u Briselu sa evropskim liderima“.

„Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja, a na Kosovu i Metohiji i dalje je na snazi Rezolucija 1244 SB UN i nikakve konferencije za medije, niti pozivanje na takozvani kosovski ustavni sud, koji nema nikakav kredibilitet van pojedinih kabineta ili stranih ambasada, ne mogu da je suspenduju ili ponište“, smatra Petković.

Prema njegovim rečima, ZSO sa konkretnim i „jasno definisanim nadležnostima“ za srpski narod je ispregovarana pre više od deset godina u Briselu i „ne može jedna izjava, niti nečija lista želja“ da poništi ono što je garantovala kompletna Evropska unija i na šta su svoj potpis stavili i predstavnici Beograda i Prištine.

Istakao je da ko ne želi da poštuje sporazume, ali i međunarodno pravo, neka ne pomišlja da jednostrano suspenduje sve važeće dogovore i sporazume iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kojima se jasno definišu nadležnosti ZSO i neka ne pomišlja da poništava sve dosadašnje tekovine dijaloga.

„Nažalost, svedoci smo da sila ne mari za međunarodno pravo, ali mi od činjenica i principa nikada ne možemo i nećemo odustati“, rekao je on.

Kaže da „svima treba da bude jasno da predsednik Vučić nikada na pritiske nije reagovao“.

„ma sa koje strane oni dolazili i ma koliko siloviti bili i da će nastaviti da se snažno bori i za interese srpskog naroda i za mir na Kosovu i Metohiji“, zaključuje Petković.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je na današnjoj konferenciji za medije u Prištini da nacrt Statuta Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom (Zajednice srpskih opština, ZSO) treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja.

Hovenijer: ZSO u skladu sa Ustavom i bez izvršnih ovlašćenja


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.