PKS: Oružani sukob u Banjskoj poslednji alarm za sve strane u dijalogu

Iz Partije kosovskih Srba poručili su da je oružani sukob u Banjskoj bio poslednji alarm za sve strane u dijalogu koji je imao za cilj pomirenje.
Image
Foto: facebook.com/KoSSev/video crop

U PKS su kazali da incident u opštini Zvečan jeste “tragedija koju nema potrebe opisivati rečima, a tuga je vidljiva na svakom koraku dok oplakujemo svoje žrtve”.

„Dovedeni smo na ivicu otvorenog srpsko-albanskog sukoba širih razmera. Umesto da nam ovaj momenat i naše zajedničke žrtve budu veliko upozorenje da zastanemo i donesemo neke kompromisne i relaksirajuće odluke – to se za sada ne dešava“, naveli su.

U Partiji kosovskih Srba tvrde da “nas vodi sve u pogrešnom smeru činjenica da je Vlada Kosova objavila da je čitav sever proglašen za zonu antiterorističke operacije”.

„U tom trenutku, Srbi blokadom Jarinja i Brnjaka postaju zatočenici najvećeg logora Evrope u XXI veku zvanog sever Kosova“, dodali su.

Naglasili su da ne prihvataju “etiketiranje Srba sa severa Kosova, jer je to nepromišljen potez Vlade Kosova koji će potencijalno izazvati pojačani pritisak policije prema građanima, a sa druge strane može izazvati gnev i revolt Srba”.

Iz PKS su apelovali na prištinske institucije “da umesto ovakvih prekomernih akcija pokrenu politički dijalog sa Srbima sa severa Kosova i da se tako u direktnoj komunikaciji pokuša doći do zajedničkog uspeha”.

Istakli su da “bude li se kao do sada čekalo na KFOR, EULEX i UNMIK – izgubićemo dragoceno vreme i nećemo daleko stići, a rezultati će biti poražavajući za Albance i Srbe koji žele bolju i sigurnu budućnost, uvažavajući vitalne interese druge strane”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.