Podkast sa Dalijom Medić: Što više raditi na prevenciji nasilja nad ženama

Image
Foto: Kontakt Plus

Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama obeležava se danas, a statistika na Kosovu ukazuje na porast slučajeva porodičnog nasilja.

Dalija Medić, psihološkinja i koordinatorka rada Regionalne sigurne kuće u opštini Zubin Potok, izražava zabrinutost zbog potencijalno većeg broja slučajeva nego što pokazuju zvanične statistike.

„Što više treba raditi na prevenciji porodičnog nasilja kako bismo stali na put ovoj društvenoj anomaliji“, ističe Medićeva.

Pozivajući se na statistiku, Dalija Medić ukazuje da 50 procenata slučajeva porodičnog nasilja ostaje neprijavljeno.

„Takođe, ono što moje iskustvo i praksa pokazuju, je da žene prijavljuju nasilje tek onda kada je ono već uzelo veliki obim i kada je već trajalo dugi niz godina. Retko koja žena prijavljuje nasilje na prvi šamar, prvi udarac. Obično žene prijavljuju nasilje kada je njihov život ugrožen i naročito kada je ugrožen život dece ili kada to trpljenje dece dođe do tolikog nivoa, da one konačno odluče da dođu do policije, centra za socijalni rad i prijave nasilje“, navodi Medićeva.

Dodaje da žrtve ne prijavljuju nasilje jer sumnjaju da će institucije ostati uz njih do kraja.

„Ne mislim samo u tom trenutku kada podnese na sud određeni zahtev ili tužbu, već i na psihosocijalnu i ekonomsku pomoć koja sledi nakon izlaska iz nasilja u normalan život koji kasnije sledi, a koji nije nimalo lak. Ona je dugo godina živela na jedan način, treba joj pomoći. Tako da se taj ceo proces mora zaokružiti“, ističe Medićeva.

Pored policije i centra za socijalni rad, žrtve sa severa Kosova mogu se obratiti i Regionalnoj sigurnoj kući u opštini Zubin Potok.

„Može pozvati telefonom na broj: 028 478 388 gde prvo može čuti svoja prava ukoliko je neupućena, čuti koju podršku mi sve nudimo, a to je pravna, psihološka pomoć, kasnije pomoć u reintegraciji…“

Naglašava da što više treba raditi na prevenciji nasilja.

„To nam treba biti tema broj jedan čak i u uslovima u kojima mi živimo i u ovoj teškoj situaciji gde se svi osećamo manje-više nebezbedno, mi moramo govoriti o toj temi”, poručuje psihološkinja Dalija Medić.

Opširnije u podkastu Kontakt Plusa.

Ovaj sadržaj je proizveden uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovode GIZ, DW Akademija i Internews.

Sadržaj je isključiva odgovornost Kontakt Plus radija i Alternativne i ne odražava nužno stavove Evropske unije ili nemačke vlade.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.