„Pomirenje se ne gradi negiranjem srpskih stradanja“

Povodom izmeštanja spomen-obeležja na pravoslavnom groblju u Prištini, posvećenog srpskim vojnicima nastradalim u Prvom svetskom ratu, oglasili su se i iz Srpske liste.
Image
Foto: Kontakt Plus

U Srpskoj listi su izneli tvrdnje da je pomeranje spomenika posvećenog palim vojnicima “urađeno pred očima predstavnika nekih zemalja Kvinte”.

„To je prošlo bez reakcija međunarodne zajednice, a nastavilo se paljenjem srpske zastave koja je deo spomen-obeležja kidnapovanim i ubijenim Srbima u Orahovcu“, kazali su u SL.

Naglasili su da “traju natezanje ‘slabašne’ međunarodne zajednice sa režimom Aljbina Kurtija i ubeđivanje da ispuni preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, od 2013. godine pa do današnjih dana”.

Podvukli su da se “svakoga dana suočavamo sa provokacijama koje imaju za cilj zastrašivanje i progon Srba”.

„Nije prvi put da se čak ni preminulim Srbima ne da mirno da počivaju. Međutim, jeste prvi put da ovo prolazi bez ikakve reakcije međunarodnih predstavnika. Jedan od mogućih razloga jeste činjenica da se ambasadori i čelnici međunarodnih organizacija nikada nisu udostojili doći na mesta stradanja Srba, da sa porodicama i prijateljima stradalih podele tugu i bol, saslušaju njihove muke i pozovu da se odgovorni kazne“, naveli su u Srpskoj listi.

Istakli su da “ćutanje međunarodne zajednice neki prihvataju kao odobrenje da se ponovo koristi nasilje nad našim sugrađanima”.

„Ma koliko rušili, skrnavili i uništavali tragove srpskog postojanja, u saradnji sa državom Srbijom i porodicama stradalih nastavićemo da negujemo kulturu sećanja na nevino stradale sunarodnike. Javnost ćemo podsećati na to da zločinci nisu kažnjeni i da se pomirenje ne može graditi tako što se negiraju srpska stradanja, bol i suze srpskih majki“, poručili su iz Srpske liste.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.