Porodice ubijenih u „Pandi“ još čekaju da Vučić ispuni obećanje i primi ih

Istina još uvek nije otkrivena.
Image
Foto: Radio Goraždevac

Prošlo je pet meseci od kada je predsednik Aleksandar Vučić dao javno obećanje da će primiti na razgovor porodice ubijenih mladića u kafiću „Panda“ 1998. godine. Obećanje nije ispunjeno, a advokat porodica kaže za N1 da ne postoji ni jedno objašnjenje za to.

„Što se razgovora tiče, do kraja januara ću primiti porodice zainteresovanih na razgovor, nema nikakve sumnje i nemam nikakav problem sa tim“, rekao je tada Vučić.

Obećavao je, u međuvremenu, predsednik još jednom da će primiti porodice ubijenih u kafiću Panda, ali se to nije dogodilo ni kada su se, u martu, okupili ispred Predsedništva, pred jednu od njegovih konferencija za medije.

„Ne postoji objašnjenje zašto ih ne prima, oni su, da kažem, i tužni i šokirani činjenicom da se trguje u javnom prostoru informacijama o smrti njihove dece. Oni očekuju da predsednik države svoje postupanje i ponašanje podvede pod okrilje Ustava i zakona ove zemlje i da ono što zna i što ima od informacija podeli sa tužiocem. A u onoj meri u kojoj to zakon dopušta podeli i sa njima kao roditeljima“, navodi advokat Ivan Ninić.

„Pokušao da trguje ovim predmetom“

Sa mesta prvog potpredsednika vlade i koordinatora službi bezbednosti 2013. godine Aleksandar Vučić poručio je da zločin u Peći nisu počinili Albanci i da će javnost biti zgrožena kada se bude otkrila istina. Deset godina kasnije istina nije otkrivena.

„Vučić je te 2013. godine pokušao da trguje sa ovim predmetom. Pokušao je da pošalje poruku visokopozicioniranim pripadnicima službama bezbednosti da zna šta se dogodilo u kafiću „Panda“ u Peći, ali već 2015. godine rekao je da se tumara u mraku i da nema dokaza. Šta je on hteo te 2013. godine da uradi, to on najbolje zna. Po našoj proceni i mom zaključku – hteo je da uspostavi apsolutnu kontrolu nad službama bezbednosti“, smatra Ninić.

Krajem 2017. godine sa mesta predsednika Republike Aleksandar Vučić je poručio da do sada nisu imali imena, ali da sada misli da imaju, te i da su potrebne dodatne provere. Zbog svih Vučićevih izjava u javnosti vezanih za slučaj „Panda“, porodice žrtava, zatražile su od tužilaštva da i on bude saslušan.

Advokat Ivan Ninić za N1 objašnjava da bi tužilaštvo moralo da pozove Vučića na saslušanje, jer se do sada vodilo kriterijumom da je svako ko je u javnosti izneo informacije o slučaju Panda bio pozvan na saslušanje.

„U jednom momentu on mora doći u tužilaštvo i mora dati iskaz, mora podeliti svoja saznanja i mora objasniti i tužiocu i porodicama šta je 2013. godine mislio pod tim da će javnost biti šokirana kada se sazna prava istina o Pandi“, navodi Ninić.

Za sada je poznato da su dva maskirana lica u decembru 1998. godine u kafiću „Panda“ u Peći, ubila šestoricu mladića. Pet srednjoškolaca i jednog studenta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.