Predsednica Suda u Hagu odobrila da se Nasim Haradinaj pusti na uslovnu slobodu

Posle Gucatija i Haradinaj na uslovnoj slobodi
Image
Foto: scp-ks.org

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Ekaterina Trendafilova oslobodila je bivšeg pripadnika OVK Nasima Haradinaja daljeg izdržavanja kazne od četiri godine i tri meseca u zatvoru tribunala, navodeći da do isteka kazne ostaju da važe uslovi kojih treba da se pridržava.

„Predsednica je u vidu imala i izveštaj sekretara Specijalizovanih veća o vladanju Haradinaja u pritvorskom objektu Specijalizovanih veća. Predsednica je zaključila da su krivična dela za koja je Haradinaj osuđen nesumnjivo teška, imajući u vidu zastrašujući efekat koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo u odnosu na (potencijalne) svedoke, ali da niz faktora govori u prilog izmeni kazne“, navodi se u saopštenju Specijalnog suda.

Trendafilova je konkretno zaključila da je Haradinaj tokom vremena provedenog u pritvorskom objektu imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se u izveštaju sekretara navodi da se u proteklih nekoliko meseci pridržavao pravila koja tamo važe.

„Osim toga, predsednica je navela i da je Haradinaj izrazio kajanje i čvrstu rešenost da se ubuduće uzdrži od radnji koje bi mogle predstavljati krivična dela protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na slobodu. Predsednica je naglasila da će odluka biti povučena ukoliko se Haradinaj ne bude pridržavao nekog od uslova iznetih u njoj“, zaključuje se u saopštenju.

Haradinaj je uhapšen u Prištini, a suđeno mu je u Hagu zbog javnog obelodanjivanja dokumenata suda u kojima su bila i imena svedoka i drudi osetljivi podaci.

RTS

Hisni Gucati pušten na uslovnu slobodu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.