Rama doneo potpisane sporazume u Prištinu, nada se susretu sa Kurtijem

Iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore saopšteno je da im je dostavljeno 13 sporazuma vlada u Prištini i TIrani, koje je danas potpisao albanski premijer Edi Rama.
Image
Foto: John Thys/AFP

Rama je obavestio javnost da je jutros pomenutom ministarstvu poslao sporazume koji su, prema najavama, trebali biti potpisani na sastanku dveju vlada 14. juna, ali koji na njegov zahtev nije održan.

Izrazio je nadu da će se nakon ovog poteza danas u Prištini sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kurti je juče izjavio da će razgovarati sa kolegom iz Albanije samo u okviru sastanka dveju vlada, te da u suprotnom susreta neće biti i kao uslov naveo potpisivanje pomenutih 13 sporazuma.

Opozicija kritikuje Kurtija: Rama dolazi kod svoje braće

Član Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, smatra Kurtijevo odbijanje da se sastane sa Ramom sramnom i skandaloznom odlukom.

„Rama dolazi svojoj kući, svojoj braći. Kurtijevo odbijanje da se sastane sa njim je skandal. Ja to vidim kao sraman čin“, naveo je Tahiri.

Dodao je da Rama na Kosovo dolazi kao premijer zemlje članice NATO alijanse, a ne kao pojedinac.

„Sastanak mora da se održi, jer je Rama napravio korak napred i naredio svojim ministrima da potpišu sporazume. Uveren sam da je većina u opoziciji spremna da ovu vlast pošalje na zasluženi sud“, rekao je Tahiri.

Za sada nema zvanične potvrde da li je kosovski premijer promenio stav u vezi susreta sa Ramom.

Rama će se danas u Prištini sastati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom skupštine Gljaukom Konjufcom.

On na Kosovo dolazi u sklopu balkanske turneje koju je započeo sastancima u Skoplju, a sutra bi trebalo da poseti Beograd.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.