RG NKEU: Etiketiranje NVO mora osuditi kosovska vlada, EU i Kvinta

Reakcija RG NKEU
Image
Foto: Dragiša Mijačić/X

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35, saopštila je da etiketiranje organizacija civilnog društva od strane zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnika Bisljimija, mora osuditi kosovska vlada, EU i zemlje članice Kvinte.

Članovi Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacija Srba sa Kosova boravili su u Briselu, kako bi zvaničnike EU, kako su saopštili, upoznali sa izazovima sa kojima se susreće srpska zajednica na Kosovu.

O tome je juče na društvenoj mreži Iks (X) izvestio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. On je naveo da je imao vrlo koristan sastanak sa predstavnicima NKEU u Briselu.

„Uvek je od pomoći čuti glas sa terena“, napisao je Lajčak.

Potom se na istoj društvenoj mreži oglasio zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi kritikujući Lajčaka, jer u svojoj objavi nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije, tvrdeći da to pokazuje da Lajčakov pristup prema stranama u procesu normalizacije odnosa „nije fer“ i „neutralan“.

Ujedno je napisao da delegaciju koja se sastala sa Lajčakom uglavnom čine srpske nevladine organizacije sa Kosova, koje se, prema njegovim tvrdnjama, aktivno i otvoreno zalažu protiv integracije Srba u kosovske institucije.

Radna grupa NKEU saopštila je danas da se radi o neosnovanim napadima.

„Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je mreža organizacija civilnog društva koja je nezavisna u svom radu, i ne predstavlja stavove bilo kojih državnih organa, bilateralnih ili međunarodnih organizacija“, saopštili su.

Dodaje se da Radna grupa za Poglavlje 35 aktivno radi na praćenju, unapređenju i promociji procesa dijaloga o normalizaciji, kao i na pomirenju između albanske i srpske zajednice.

„Mi ne gledamo na Dijalog kao na rivalstvo između dve neprijateljske strane već kao na proces koji treba da omogući trajni mir, bolji život za sve ljude bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost, kao i prosperitet za ceo region. Rad Radne grupe je otvoren za javnost, a koristi od naših rezultata imaju svi učesnici u dijalogu, uključujući i gospodina Bislimija“, navodi se u saopštenju.

Ističu da je etiketiranje organizacija civilnog društva od strane Bisljimija protivno duhu Dijaloga, suprotno evropskim vrednostima i demokratskim principima.

„Otuda smatramo da njegov čin predstavlja potez koji mora biti osuđen od strane Vlade Kosova, Evropske unije i zemalja članica Kvinte“, zaključuje se u saopštenju.

Članovi Radne grupe Srbije Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacija Srba sa Kosova, pored susreta sa Miroslavom Lajčakom, razgovarali su i sa drugim zvaničnicima EU – poslanicima Evropskog parlamenta, predstavnicima Evropske komisije i zemalja članica, kao i sa drugim zvaničnicima, izvestio je prethodno KoSSev.

Uz predstavnike iz Beograda, u delegaciji se nalazila i manja grupa Srba sa Kosova – direktorka Nove društvene inicijative, Jovana Radosavljević, direktor Radija Kim, Isak Vorgučić, direktor NVO „Aktiv“, Miodrag Milićević i zamenik kosovskog ombudsmana, Srđan Sentić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.