Šolc i Makron pokušaće da okupe Osmani i Vučića u Granadi

U četvrtak se u Granadi, u Španiji, održava samit Evropske političke zajednice, na kojem će učestvovati kosovska predsednica Kosova Vjosa Osmani, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Image
Foto: DPA/Klan

Kosovski mediji, pozivajući se na Gardijan, navode da bi jak evropski dvojac, Olaf Šolc iz Nemačke i Emanuel Makron iz Francuske, mogao da pokuša da okupi Osmani i Vučića na sastanku.

„Od srede uveče nije bilo planova za posredne razgovore između Kosova i Srbije usred tekućeg političkog neprijateljstva između dve zemlje. Lideri obe strane biće u Granadi i nije isključena intervencija Makrona ili nemačkog kancelara Olafa Šolca u poslednjem trenutku da ih uvedu u istu prostoriju“, objavio je Gardijan, prenosi Klankosova.

Evropska politička zajednica (EPC) je zamisao Emanuela Makrona, ali iza kulisa lideri takođe postavljaju pitanja o njegovoj budućoj održivosti.

Vizija EPC-a je bila da stvori platformu za neformalne razgovore između lidera unutar i van EU i dovede balkanske države, Tursku i Jermeniju i Azerbejdžan čvrsto u evropski šator.

Rat u Ukrajini biće visoko na dnevnom redu u svim diskusijama, posebno u svetlu nedavne zabrinutosti u SAD zbog kontinuiranog doprinosa odbrani Ukrajini, piše Kljan.

Proširenje EU će takođe biti visoko na dnevnom redu drugog sastanka lidera EU u petak ujutro.

U poslednja 24 sata objavljeno je da bi smeštaj devet zemalja koje čekaju da se pridruže EU mogao koštati najmanje 250 milijardi evra.

Neke zemlje se već zalažu za 2027. kao krajnji rok za reforme unutar EU i kažu da bi, ako bi modeliranje budžeta bilo potpisano do tada, prihvatanje novih zemalja bilo lakše.

Neki veruju da bi moglo doći do postepenog, postupnog prijema novih država, ali drugi, uključujući visokog diplomatu EU Žozepa Borela, odbacili su tu ideju, rekavši da je jedino članstvo punopravno članstvo.

Osmani je već doputovala u Granadu.

„Na sastancima sa kolegama liderima razgovaraću o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon čina agresije Srbije i ponoviću našu posvećenost produbljivanju saradnje sa saveznicima za dugoročni mir, stabilnost i bezbednost“, napisala je Osmani.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.