Šta ako se sudarite sa autom kosovskih tablica – kako da naplatite štetu

Od 1. januara vozila sa RKS tablicama slobodno se kreću kroz Srbiju, po osnovu odluke Vlade Srbije usvojene krajem decembra prošle godine.
Image
Foto: Kontakt Plus

Na koji način se prijavljuje šteta ukoliko dođe do sabraćajne nezgode u kojoj učestvuje i vozilo sa RKS tablicama, predviđeno je dokumentom koji je na snazi od sredine 2015. godine.

U Udruženju osiguravača Srbije za portal N1 navode da je „od avgusta 2015. godine na snazi tzv. Memorandum o razumevanju koji je potpisan pod okriljem Briselskog sporazuma, između Udruženja osiguravača Srbije i tzv. Kosovskog biroa osiguranja“.

Tim dokumentom, strane potpisnice su se obavezale da garantuju za naknadu štete koje osiguranici sa tablicama izdatim pod njihovom nadležnošću načine u nadležnosti druge strane potpisnice.

„U praktičnom smislu, ako je građanin Republike Srbije ili građanin iz druge zemlje u poseti Srbiji, pretrpeo štetu od strane vozila sa tablicama izdatim od strane organa Privremene samouprave u Prištini, istu može prijaviti Udruženju osiguravača koje će, po kompletiranju dokumentacije, izvršiti isplatu štete“, objašnjavaju za portal N1 u Udruženju osiguravača.

U Udruženju dodaju da, ukoliko osiguravajuće društvo koje je osiguralo automobil kojim je pričinjena šteta ima korespodenta u vidu društva za osiguranje koje je član Udruženja osiguravača Srbije – „predmet će biti prosleđen na obradu istom i oštećeni će biti obeštećen od strane tog društva“.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.