Svetom liturgijom započela proslava Božića u Orahovcu

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu jutros je molitveno započela proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Image
Foto: Radio Goraždevac

Božićnu liturgiju služio je jerej Jovan Radić uz prisustvo više od stotinu vernika.

Otac Jovan je nakon čitanja jevanđelja u kome se govorilo o rođenju Gospoda Isusa Hrista, održao besedu u kojoj je rekao da je Hristos došao na ovaj svet kako bi uneo mir u srca svakoga čoveka.

„Hristos je zbog toga, draga braćo i sestre, došao – da unese mir u srce svakoga čoveka. Potrebno je kao što znate, da postimo, da se molimo, ispovedamo, a najbitnije je da Hrista unesemo u sebe na svakoj božanstvenoj liturgiji, da se na taj način sjedinjujemo sa njime, a samim tim i sa svakim hrišćaninom, koji se takođe pričešćuje na božanstvenoj liturgiji. Hristos je došao da bi nas izbavio od smrti, od zamke đavolove. Ono što je Adam izgubio, Hristos je nadoknadio. Sa Adamom je smrt ušla u ovaj svet, dok se rođenjem Hristovim i sa njegovim kasnijim Vaskrsenjem dolazi nam život večni, darovan svakome od nas ponaosob. Zaista, vatra se rasplamsala ovoga Božića i u našim srcima da i mi sa mudracima i sa pastirima i sa anđelima govorimo slava na visini Gospodu, mir među ljudima dobra volja. Hristos se rodi“ – rekao je otac Jovan u besedi.

Nakon liturgije, vernici su čestitali praznik jedni drugima, a prvi položajnici krenuli su sa grančicom badnjaka da obilaze rodbinu i prijatelje koji ih daruju novcem i različitim darovima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.