Tamburić: Sukobi na Kosovu izazvani da bi se pregovori pokrenuli sa mrtve tačke

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić smatra da su događaji poput onog u Banjskoj izazvani da bi se rešavanje kosovskog problema pokrenulo sa mrtve tačke.
Image
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ne postoji rizik od sukoba na Kosovu, jer su tamo međunarodne snage bezbednosti, ocenio je Tamburić.

Prema njegovom mišljenju, francusko-nemački plan za Kosovo je posledica i rezultat sporazuma iz Brisela, koji su odstupanje od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Zbog toga što se tada popustilo, Evropa ide korak dalje i praktično nudi sporazum kojim bi se Kosovo priznalo kao država, bez ikakvih ustupaka ili ostvarenja prava Srbije, rekao je Tamburić.

On je ukazao da dijalog Beograda i Prištine u ovakvom formatu ne daje rezultate, i da je zato jedino rešenje međunarodna konferencija, koja bi potpisnike obavezala više od onog što sada radi EU.

Ne smatram da konflikt može biti zamrznut, može samo status Kosova da bude zamrznut. Nisam za prekid pregovora, potrebni su neprekidni pregovori i razgovori dok se ne dođe do rešenja, istakao je Tamburić.

On je napomenuo da Srbija treba da se istovremeno bori i za članstvo u EU i za Kosovo, ali je protiv uslovljavanja jednog sa drugim, dok za stolicu Kosova u UN misli da nije realna opcija, jer Albanci, kao narod, već imaju svoju državu u svetskoj organizaciji.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština je moguća u ovim uslovima, ali ne da bude u statusu udruženja građana, jer Srbi na taj način neće dobiti nikakva posebna prava.

Pri ovakvom stanju demokratije u Srbiji, pravi referendum o Kosovu praktično je nemoguće organizovati, ocenio je Tamburić, ali je ocenio da je svakako potrebno da se kosovsko pitanje reši na taj način, posle najšire demokratske rasprave.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.