Tužiteljka o presudi Saljihu Mustafi: Pobeda pravde

Specijalizovana tužiteljka, Kimberli Vest, pozdravila je današnju presudu u žalbenom postupku Saljiha Mustafe kojom se potvrđuje prvostepena presuda, te preinačuje kazna Mustafi.
Image
Foto: Gazeta Express

„Pozdravljam današnju presudu koja i pored male korekcije kazne za Mustafu predstavlja pobedu pravde, a naročito pobedu za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice“, rekla je Vest u reakciji na presudu panela Apelacionog suda.

U prvostepenoj presudi od 16. decembra 2022. godine Saljih Mustafa je oglašen krivim za ratne zločine po tri tačke – proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo – i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 26 godina, saopšteno je iz Kancelarije specijalizovanog tužilaštva.

Kako se navodi, sve Mustafine žrtve su kosovski Albanci od kojih su neki služili kao dobrovoljci u OVK jer su čvrsto verovali u borbu za nezavisnost Kosova.

Mustafa je uhapšen 24. septembra 2020. godine u Prištini od strane Specijalizovanog tužilaštva. Njegovo suđenje je počelo 15. septembra 2021. godine. Dokazni postupak je završio 20. juna 2022. godine, a završna izlaganja su održana od 13. do 15. septembra 2022. godine.

Specijalizovano tužilaštvo je imalo ukupno 14 svedoka, navodi se u saopštenju.

Saljih Mustafa je podneo žalbu na prvostepenu presudu, a žalbeni pretres je održan 26. i 27. oktobra 2023. godine.

U saopštenju je navedeno da je tokom žalbenog pretresa Specijalizovano tužilaštvo prezentovalo da je Mustafa primerno osuđen, ne samo za proizvoljno lišavanje slobode i mučenje nego i za ubistvo, jer su on i njegovi saučesnici mučili žrtvu ubistva gotovo do smrti, uskratili mu lekarsku pomoć i ostavili ga da umre.

Danas je panel Apelacionog suda potvrdio sve osude, naglasio težinu prirode krivičnih dela i preinačio kaznu Mustafi na 22 godine zatvora.

Vest je takođe odala priznanje hrabrosti svedoka koji su svedočili na suđenju Mustafi.

„Spremnost svedoka da svedoče je bila ključna u ovom predmetu i čestitam im na hrabrosti da prezentuju dokaze u sudnici“, rekla je tužiteljka.

Saljih Mustafa osuđen na 22 godine zatvora


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.