Vanovac i Devenport o problemima novinara na Kosovu

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac i šef Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu Majkl Devenport razgovarali su o problemima medija.
Image
Foto; Društvo novinara Kosova i Metohije

Vanovac je upoznala Devenporta sa uslovima u kojima ogranak Udruženja novinara Srbije na Kosovu radi, planovima za naredni period i problemima sa kojima se medijski radnici suočavaju, javlja UNS.

Tokom sastanka potvrđena je spremnost OEBS-a da podrži konkurs za novinarske nagrade koje će biti dodeljene najuspešnijim medijskim radnicima u 2023. godini.

Bilo je reči i o bezbednosti novinara, obukama koje bi njihovu sigurnost podigle na viši nivo, naročito tokom izveštavanja u kriznim situacijama.

Jedna od tema razgovora Vanovac i Devenporta bio je i problem nedostatka prevoda na srpski jezik, kako na događajima od značaja za srpski narod na Kosovu, tako i u elektronskoj komunikaciji prištinskih institucija sa srpskim redakcijama.

Vanovac je naglasila da su sloboda medija i pravo građana na slobodno informisanje narušeni činjenicom da više od dva meseca štampa na srpskom jeziku ne stiže do čitalaca na Kosovu zbog zabrane ulaska srpskih proizvoda, kao i odlukom prištinske vlade da ospori dozvolu za rad firmi MTS D.O.O.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.