Vladika Ilarion o snazi krsta: Od prokletstva do blagoslova

Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion služio je liturgiju u Pećkoj patrijaršiji povodom današnjeg praznika Krstovdana.
Image
Foto: Radio Goraždevac

U duhovnom obraćanju vladika Ilarion je istakao duboke duhovne poruke o snazi krsta i njegovom simbolizmu koji nas podseća na paradokse i duboke istine hrišćanske vere.

U svojoj besedi , vladika Ilarion naglasio je da se krst, simbol Hristove patnje i vaskrsenja, često doživljava kao paradoks – objedinjujući prokletstvo i blagoslov u istom izrazu. Apostol Pavle je zapisao da je „proklet svako ko visi na drvetu“, što ukazuje na teškoće i patnje koje su prisutne u životima vernika. Međutim, Vladika Ilarion podseća da je Hristos preuzeo to prokletstvo na sebe, transformišući ga u blagoslov.

„Prokletstvo je postalo znak pobede“, naglasio je vladika Ilarion.

„Kao što se časni krst uzdiže pod znamenjem Boga, tako i mi, noseći svoje krstove u ovom životu, treba da ih pretvaramo u znakove pobede.“

Vladika Ilarion je istakao važnost razumevanja da sve teškoće i nepravde u životu imaju svoj dublji smisao kada ih nosimo s verom u Hrista. Krst postaje mesto gde se preobražavaju najteže situacije u blagoslove, podsećajući nas da Bog ima plan i svrhu za sve što se dešava.

„Naša vera u Hrista vaskrsloga omogućava nam da preobražavamo zlo u dobro, propast u obnovu, i besmisao u svrhu“, rekao je vladika Ilarion.

Osvrćući se na mesto Pećke patrijaršije, koje je duboko ukorenjeno u hrišćanskoj istoriji i tradiciji, vladika Ilarion je pozvao vernike da ovu svetu zemlju označenu krstom čine mestom blagoslova. Istakao je da je to dužnost svakog hrišćanina da svojom verom i delima donese pozitivne promene u svetu i da svojim primerom pokaže snagu preobražaja kroz Hrista.

„Mi smo pozvani da od onoga što je najgore učinimo ono što je najbolje“, rekao je vladika Ilarion.

„Neka naša vera bude svetlo koje razgoni tamu, neka naše ljubavi budu mostovi prema bližnjima, i neka naša vera u vaskrslog Hrista bude osnov za sve što činimo.“

Ovaj nadahnuti govor vladike Ilariona u Pećkoj patrijaršiji podseća na važnost vere, nade i ljubavi u životima svih vernika, i na to kako krst može biti simbol koji nas podseća na snagu preobražaja i blagoslova u svakodnevnom životu.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.