Vučić o situaciji na Kosovu: Deca od 12 godina spremna da poginu zbog Kurtija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je situacija na Kosovu „užasno teška“, a da su deca od 12 i 13 godina spremna da poginu jer su svi siti kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Image
Foto: Tanjug

„Ne mogu više fizički da izdržim. Nijednu noć ne mogu da spavam. Jer za razliku od vas znam šta se dešava svaku noć na severu Kosova. Bukvalno sve vri. Deca od 12, 13 godina su spremna da poginu, što moramo da sprečimo. Siti su Kurtija“, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

On je objasnio da su prethodne večeri deca od 12, 13 godina jurila policijska vozila Kosovske policije.

„Neće više niko da ih trpi, ni njih ni njihov teror. I sad ćete da kažete nećete da dobijate hleb iz Raške. Pa šta će da jedu? Osamdeset odsto hleba je iz Raške. A šta ćemo s mlekom“, upitao je srpski predsednik govoreći o situaciji na severu Kosova.

Kada je u pitanju hapšenje trojice pripadnika Kosovske policije, za koje Srbija tvrdi da su specijalci uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, a Kosovo da su graničari koji su bili iza administrativne linije, Vučić kaže da je Kurti svojom izjavom priznao da su bili tamo gde nije dozvoljeno.

„Nekoliko stvari je važno, da je sve što je Kurti rekao istina, on je sam priznao da su pogazili sve norme međunarodnog prava. On je rekao da su bili 300 metara unutar administrativne linije. Oni nemaju pravo tu da budu. Na kilometar moraju da prijave Kforu 36 sati ranije po vojno-tehničkom sporazumu“, rekao je Vučić.

Istakao je da pripadnici srpske policije i vojske nikada nisu prešli administrativnu liniju.

„Ako pitate KFOR oni će vam reći da Srbija nikada to nije uradila“, napomenuo je Vučić.

Istakao je da su Kvinti u jutrošnjem razgovoru ponuđeni svi dokazi o jučerašnjem hapšenju, kao i da su osobe koje su učestvovale u hapšenju spremne da idu na poligraf.

„Ponudio sam ne samo da pogledaju sve snimke (…) Spremni smo da dostavimo sve snimke. Ponudili smo da lica koja su uhapsila, da oni dovedu svoje poligrafiste sa dva pitanja ‘jeste li uhapsili ova lica’, i ‘da li ste ih uhapsili u centralnoj Srbiji ili na teritoriji AP Kosovo i Metohija’ i sva lica su spremna da odgovore na ta pitanja“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, pripadnici Kosovske policije nisu pretučeni, niti maltretirani posle hapšenja. Kako je rekao, svoje prisustvo na teritoriji centralne Srbije pravdali su time da su tražili pečurke, da im ne radi GPS, da ne znaju da koriste durbin i dvogled.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.