Bisljimi: Bez potpisivanja sporazuma nema formiranja Zajednice srpskih opština

Šef delegacije Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, saopštio da sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom nije razgovarao o Statutu Zajednice srpskih opština.
Image
Foto: Koha

Pre toga, Lajčak je odvojeno razgovarao u Briselu sa glavnim pregovaračem Beograda, Petrom Petkovićem.

Bisljimi je po završetku još jedne runde dijaloga kazao novinarima da bez potpisivanja sporazuma neće početi rad na formiranju Zajednice srpskih opština, javlja Koha.

„Na dnevnom redu je bila rasprava o nacrtu Statuta ZSO. Spremni smo da prihvatimo taj dokument u celosti i da ga potpišemo zajedno sa još dva dokumenta. Nisu nam bila potrebna dodatna pojašnjenja od strane predstavnika EU, zato o Statutu ZSO nismo ni razgovarali. Da li je evropski nacrt Statuta ZSO u skladu sa Ustavom Kosova – o tome će odlučiti Ustavni sud Kosova. Formiranje ZSO ne može početi bez potpisa, jer nam je potrebna garancija da imamo važeći sporazum, prema kojem će i druga strana imati određene obaveze“, naveo je Bisljimi.

Glavna tema ove runde dijaloga, prema njegovim rečima, bila je implementacija Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i Ohridskog aneksa.

„Po prvi put ćemo imati ravnotežu kada je reč o sprovođenju dogovorenog. Na sastanku je bilo reči o nestalima i energetici. Lajčak smatra da smo veoma blizu potpisivanja sporazuma. Doneo je danas dva ili tri mala predloga odnosno izmene u ugovoru između KEDS-a i Elektrosevera. Poslaćemo mu pismeno šta mislimo o tome. Sledeće sedmice ističe rok kada ugovor mora biti potpisan i tada je predviđen početak implementacije“, objasnio je Bisljimi.

Kada je reč o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije na “RKS” tablice, Bisljimi je rekao da se danas u Briselu razgovaralo o otvaranju auto-škola u četiri opštine na severu, a koje će raditi po kosovskim zakonima, kao i o mogućnosti da vlasnici pomenutih vozila u narednom periodu dobiju kosovske vozačke dozvole.

Na sastanku sa Lajčakom Bisljimi je diskutovao i o vanrednim lokalnim izborima na severu Kosova.

„Razgovarali smo o održavanju prevremenih izbora u četiri opštine. Bilo je malo zabrinutosti oko sadržaja obrasca koji će se koristiti za prikupljanje potpisa. Možemo udovoljiti zahtevu EU – da se ne stavi broj telefona na formular“, dodao je Bisljimi.

Istakao je da ne zna kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.