Kusari Ljilja: Slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu nije preduslov za članstvo u Savetu Evrope

Kaže šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje
Image
Foto: Sinjali.com

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja (Lila), rekla je da nije utvrđeno da će nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je predložila međunarodna zajednica, biti upućen Ustavnom sudu pre glasanje u Savetu ministara za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Očekuje se da će Savet ministara sredinom maja glasati o prijemu Kosova u Savet Evrope.

Kusari Ljilja je rekla da bi bilo dobro da međunarodni zvaničnici, koji ističu da nacrt treba da se uputi Ustavnom sudu pre glasanja u Savetu ministara, insistiraju da se glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope održi što pre.

„Kako i sama izvestiteljka Dora Bakojani zna, ona je pokazala da će se to kao procedura institucija zemlje izvršiti nakon članstva, što je potvrđeno u pismu trojice šefova država kao proces koji povezuje sprovođenje svih postignutih sporazuma, odnosno dva poslednja sporazuma, u ovom slučaju Briselski i Ohridski. Stoga, ne bi trebalo da bude preduslova ili dalje uslovljavanje. Kosovo je do sada pokazalo volju, ozbiljnost i tačnost u primeni sporazuma, ali i u očuvanju demokratskih vrednosti i očuvanju mira i bezbednosti… Dakle, i u ovome je najbolja garancija za sve, pa i za sve međunarodne prijatelje koji ističu da bi slanje Ustavnom sudu bilo važno ili bi trebalo da se uradi pre Saveta ministara, oni treba da insistiraju da se glasa što pre, Kosovo postane članica, a zatim kroz međunarodni mehanizam koji je garancija za sve države i za sve zajednice ili marginalizovane grupe u drugim društvima da funkcionišu i na Kosovu, kao najbolja garancija bez razlike. Nije određeno da će se to desiti pre sastanka, određeno je da će Kosovo nastaviti sa daljom primenom sporazuma nakon članstva u Savetu Evrope“, rekla je ona.

Osnivanje Asocijacije hitnim koracima zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen.

Isto tako, predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u utorak da, u kontekstu puta Kosova ka članstvu u Savetu Evrope, Francuska pridaje značaj brzom i nepovratnom napretku Kosova ka formiranju Asocijacije.

Osnivanje Asocijacije je stalni zahtev i drugih zemalja Kvinte čiji su deo pored Francuske i Nemačke – SAD, Velika Britanija i Italija.

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode je u intervjuu za „Interaktiv” rekao da Kosovo mora da preduzme „opipljive korake” povodom Asocijacije da bi ušlo u Savet Evrope.

Kusari Ljilja je rekla da je Kosovo spremno da primeni sve postignute sporazume, ali sporazumi moraju biti primenjivi i obavezujući za obe strane.

Kusari Ljilja je rekla da se ne može smatrati da samo formiranje Asocijacije može biti mehanizam za integraciju srpske zajednice u institucije Kosova. Ona kaže da je članstvo Kosova u Savetu Evrope jedina i glavna garancija za sprovođenje prava svih, bez razlike.

„Najvažnija stvar za Republiku Kosovo u ovom procesu, ali i za celu zajednicu, uključujući i manjine, jeste članstvo u Savetu Evrope. Jedina i glavna garancija za ostvarivanje prava svih bez razlike, posebno marginalizovanih grupa jeste članstvo u Savetu Evrope ili nadzorni mehanizam koji dolazi sa članstvom u Savetu Evrope, a ne drugi mehanizam. Posebno ne onaj koji traži Srbija iz razloga što je sama Srbija kao država bila i ostala glavno kršenje srpskih prava, država koja svojim mehanizmima zastrašuje, narušava i oštećuje imovinu svojih građana, igra se sa procesom odlučivanja o njihovoj sudbini“, rekla je ona.

Koha/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.