Lajčak najavio odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio je odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane.
Image
Foto: facebook.com/MiroslavLajcak

Sumirajući proteklu sedmicu, kako kaže, dobrim vestima, podsetio je na to da su Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) i Elektrosever potpisali „dugoočekivani“ komercijalni ugovor.

„Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta uz EU i znači napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Konkretnije, Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, čime će biti okončana dosadašnja neregulisana praksa“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Dodaje da je poslednjih dana bio zauzet u Briselu, gde se, zajedno sa timom, pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima u dijalogu.

„Imao sam i niz pronicljivih diskusija i angažmana“, naveo je Lajčak.

Kaže i da je imao otvorenu razmenu mišljenja sa članovima Odbora za evopske poslove nemačkog Bundestaga, koji su bili u poseti EU

„Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i ja sam ih obavestio o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam Nemačkoj na snažnoj podršci mom radu, njihovom angažovanju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost čitavog regiona”, istakao je Lajčak.

Naveo je da je bio pozvan da govori na panelu organizovanom u okviru godišnjeg samita Prijatelji Evrope – EU-Zapadni Balkan u Briselu.

„U svom obraćanju naglasio sam da je po prvi put u poslednje vreme EU spremna za proširenje. Krajnje je vreme da se iskoristi prilika da se evropske integracije Zapadnog Balkana unaprede“, naglasio je Lajčak.

Takođe je podsetio da se sastao i sa ambasadorom SAD-a u Srbiji, Kristoferom Hilom.

„Uvek je korisno uporediti beleške i planirati sledeće korake. Zahvalan sam na odličnoj saradnji EU i SAD-a na dijalogu“, napisao je Miroslav Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.