Lajčak: Potrebno da se fokusiramo na sledeće korake u dijalogu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je, da je sada vreme da se u potpunosti ponovo fokusiramo na sledeće korake u okviru dijaloga.
Image
Foto: Facebook Miroslav Lajčak

Lajčak je u objavi na Fejsbuku poručio da je iz Davosa stigao u Brisel, ističići da godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma označava početak diplomatske godine.

„Tokom tradicionalnog Diplomatskog dijaloga Zapadnog Balkana, razgovarali smo o očekivanjima i prioritetima u regionu i EU u vezi sa proširenjem. Kao komoderator, podelio sam svoje zapažanje da, iako postoji primetan entuzijazam od strane istočnih partnera, nailazi na skepticizam sa Zapadnog Balkana”, ocenio je Lajčak.

Naveo je da trenutni zamah za proširenje je stvaran ali da “kao što smo dobro svesni, u politici zamah nikada ne traje večno, stoga je sada ključno pitanje da li ćemo uspeti da ovaj zamah transformišemo u novi kvalitet proširenja ili ćemo ga potpuno izgubiti”.

Kazao je da su razgovori u Davosu obuhvatili spektar važnih dešavanja koja se očekuju ove godine, na Zapadnom Balkanu, ali i na globalnoj sceni.

„Ali posle zadivljujuće nedelje uronjene u različite perspektive unutar globalnog ‘mehura’ umova, sada je vreme da se u potpunosti ponovo fokusiramo na sledeće korake u dijalogu“, istakao je Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.