OEBS: Od suštinskog značaja da se prava nevećinskih zajednica u potpunosti poštuju

Reagovao i OEBS
Image
Foto: In4S

Misija Oganizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu saopštila je da je od suštinskog značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući Srbe, u potpunosti poštuju i da se ostavi vreme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče.

Kako je saopšteno, ova misija je „pažljivo“ pratila nedavne odluke i radnje kosovskih institucija, uključujući uvođenje nove uredbe o valutnim transakcijama.

„Misija je zabrinuta da će ova uredba imati ozbiljan uticaj, posebno na one stanovnike koji primaju uplate u dinarima“, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da su „primili k znanju naglašeno prihvatanje kosovskih institucija“ o tome da će biti posledica po te stanovnike, te njihovu spremnost da obezbede prelazni period i ulože napore u „bolju komunikaciju kako bi se izbegle poteškoće i nedostatak jasnoće za one koji su pogođeni“.

Ističe se da je „od suštinskog značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući zajednicu kosovskih Srba, u potpunosti poštuju i da se ostavi vreme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče“.

„Takođe je važno da sva relevantna javna komunikacija bude na oba službena jezika“, ističu iz OEBS-a.

Misija OEBS-a je takođe pratila nedavne akcije kosovske policije, uključujući operacije usmerene na kancelarije koje vodi Beograd u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini.

„Iznenadno zatvaranje ustanova koje nude socijalne ili zdravstvene usluge pripadnicima nevećinskih zajednica rizikuje da ima negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem njihovog pristupa nekim osnovnim uslugama. Zaštita dobrobiti pogođenih zajednica, uključujući posebno ranjive grupe, treba da bude prioritet pre sprovođenja takvih politika ili odluka“, poručuju iz OEBS-a.

EU zabrinuta zbog zatvaranja kancelarija privremenih organa

Hovenijer: SAD duboko zabrinute zbog akcija kosovske vlade


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.