Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Parastos ubijenim dečacima iz Goraždevca: Rak rana je kada kriješ ubicu u svome domu

Obeležena godišnjica ubistva dece u Goraždevcu
Image
Foto: Kim

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu kod Peći služen je parastos Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12) iz ovog sela ubijenim pre dvadeset godina na reci Bistrici.

Liturgiju i parastos služio je vladika novobrdski Ilarion uz sasluženje paroha Nenada Našpalića, a službi su prisustvovali roditelji ubijenih Ivana i Panta, meštani Goraždevca i predstavnici lokalnih organa.

„Sabrali smo se ovde da odlužimo službu, da prinesemo beskrvnu žrtvu u spomen Ivana i Panta, dece ovoga mesta, ove zemlje i ove rečice koja prolazi kroz Goraždevact, ali i dece svih nas. Ivan i Panto su postali u celom našem rodu poznati i priznati. Na neki način oni su i naša nada. Oni su sa onom radošću mladalačkog otišli u ruke svoga Stvoritelja da se raduju u večnoj slavi. Ono što se sa njima delilo govori nam šta je ovaj svet i kakav je ovaj svet. Da ovaj svet koliko god je dobar onakav kakvim ga je Gospod stvorio, u zlu leži. Tom zlu svi doprinosimo. Svi smo udeoničari kada činimo greh na tom depozitu zla, u tom investicionom fondu. Investirali smo sebe umesto za dobro dali smo sebe za zlo. Taj investicioni fond zla raste“, rekao je vladika Ilarion.

Vladika se u besedi osvrnuo i na činjenicu da počinioci ovog zločina ni posle dvadeset godina nisu otkriveni.

„Molimo se Bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Braćo i sestre, molim vas da me razumete, ne toliko zbog nas koji smo ovde sabrani, nego zbog njiih. Rak rana je kada kriješ ubicu u svome domu. To truje društvo, to truje naše odnose. Ne dao Bog nikome to. Ne traži se nikakva naplata, nikakva kazna. Mi hrišćani očekujemo od Gospoda sud i svako će od nas da primi po svojim delima. Za ovaj svet je dobro da ono što je zlo isteramo načistac. Da se pomolimo Bogu da i to dođe na videlo i to baš zbog tog nesrećnika koji je to radio da ga stigne srtamota i zapravo blaga kazna na ovom svetu, nego da sa tom sramotu ide pred Onoga koji ga je stvorio. To je zapravo molitva i za njegovo dobro“, rekao je vladika novobrdski Ilarion.

Tog 13. avgusta. 2003 godine nešto posle 13 časova pucano je na osamdesetak srpske dece dok su se kupala na reci Bistrici. Tom prilikom smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Počinioci nikada nisu pronađeni, a istražitelji Euleksa su, međutim, krajem 2010. obustavili istragu.

Radio Goraždevac/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.