EK priprema odgovor kosovskoj vladi u vezi sa bezviznim režimom za pasoše Koordinacione uprave

Evropska komesarka Ilva Johanson odgovoriće pisanim putem Vladi Kosova na kritike u vezi sa predlogom da se i pasoši Koordinacione uprave uključe u proces liberalizacije viza.
Image
Foto: KoSSev, ilustracija/pasoš

Ovo je potvrdila Anita Hiper, portparolka Evropske komisije, navodeći da se radi na sastavljanju odgovora.

Prošlonedeljni predlog Evropske komisije ima za cilj da uključi u liberalizaciju i nosioce pasoša Republike Srbije, koji borave na teritoriji Kosova. Oni su do sada bili isključeni iz procesa liberalizacije i za Kosovo i za Srbiju.

„Komisija je 16. novembra odobrila predlog da se osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu obuhvaćeni bezviznim režimom kada putuju u Evropsku uniju. Komisija pozdravlja odobrenje ovog predloga od strane kozakonodavaca“, rekla je Hiper.

Vlada Kosova je izrazila zabrinutost zbog ovog predloga i zatražila od evropskih institucija da ovaj predlog ponovo razmotre. U vezi sa ovom direktivom, Evropskoj komisiji pisao je i deo organizacija civilnog društva iz albanske zajednice, protiveći se ovakvoj direktivi. Sa druge strane, ovo je izazvalo reakciju srpskog civilnog sektora na Kosovu, koji je u međuvremenu prihvatio sastanak sa svojim albanskim kolegama kako bi razgovarali o nesuglasicama.

“Naše organizacije godinama neuspešno pokušavaju da privuku pažnju javnosti na neke od problema nevećinskih zajednica pri civilnoj registraciji i kao jednu od pozitivnih strana ove kontroverze vidimo mogućnost da se najzad otvori diskusija na ono šta Vlada Kosova može da učini po tom pitanju” – navele su organizacije civilnog društva iz srpske zajednice na Kosovu.

Pročitajte još:

Albanske nevladine organizacije: Netačno predstavljanje činjenica o pasošima Koordinacione uprave

Bisljimi: Kosovska vlada se protivi predlogu za pasoše Koordinacione uprave, EU da ih tretira kao nezakonite

Grupa srpskih NVO-a i medija sa Kosova razočarana pismom kolega: Ovakve stvari ne pomažu da se kosovski Srbi ubede da će njihova prava biti branjena

Koha: Pojedine NVO na Kosovu zatražile povlačenje predloga da se pasoši koordinacione uprave MUP-a Srbije priključe viznoj liberalizaciji


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.