Grupa Mitrovčana podnela krivičnu prijavu zbog radova na starom groblju, obustavljeni radovi

Nezadovoljni Mitrovčani podneli su krivičnu prijavu Kosovskoj policiji protiv nalogodavca i izvođača radova na starom provoslavnom groblju.
Image
Foto: facebook.com/SrpskiOpstanak/video crop

Bivši predsednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić, Stefan Veljković i Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative “Srpski opstanak” i dvadesetak građana podneli su krivičnu prijavu protiv nalogodavca i izvođača radova na starom pravoslavnom groblju u Kosovskoj Mitrovici.

Ovu informaciju potvrdio je za Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

On je rekao da se istražitelji trenutno nalaze na mestu gde su se prethodnih dana vršili radovi, kako bi utvrdili navode o skrnavljenju starog pravoslavnog groblja.

„Radova na toj lokaciji nema, postavili smo traku, videćemo šta ćemo dalje nakon razgovora sa tužiocem“, dodao je Eljšani.

Stefan Veljković i Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative “Srpski opstanak”, boravili su jutros u ulici Vlade Ćetkovića gde se već nekoliko dana vrše radovi od strane nepoznate građevinske firme na starom pravoslavnom groblju u Kosovskoj Mitrovici.

„Oni to rade očigledno bez ikakve dozvole, bez ikakvog reda. Ovo srpsko groblje nalazi se ovde već vekovima. Mi smo došli danas ovde da se pobunimo protiv ovog nelegalnog čina i uzurpacije našeg kulturnog nasleđa. Prvo ćemo pozvati Kosovsku policiju da interveniše, a posle toga ćemo blokirati ovo gradilište kako bi se obustavili radovi“, kazao je Veljković u video-snimku objavljenom na društvenoj mreži Facebook.

Arsenijević je rekao da su njih dvojica došli na lice mesta kako bi zatekli izvođače radova u poslu, ali i da bi ih upitali ko su i šta to rade.

„Međutim, nismo naišli ni na koga jutros. Očigledno su medijski natpisi učinili svoje. Pozvaćemo policiju da stavi traku ovde kao što je stavljaju na sve moguće objekte“, naveo je Arsenijević.

Veljković je naglasio da “ne postoji nikakva tabla na gradilištu, tako da ne znamo ko je izvođač radova, ni zbog čega se prekopava pravoslavno groblje”.

Nedugo zatim, na poziv Veljkovića i Arsenijevića, stigla je patrola Kosovske policije.

„Bili su malo neprijatni prema nama, pokušali su da nam zabrane da snimamo na javnoj površini. Nisu nam dozvolili da objasnimo gde je lokacija na kojoj se nalazi pravoslavno groblje. Zbog prekopavanja i bacanja šuta na preostale nadgrobne spomenike, mi ih sada ne možemo ni videti“, kazao je Veljković u drugom video-snimku objavljenom na mreži Facebook.

Arsenijević je dodao da su “na gradilištu vidljivi ostaci preminulih, ali policija očigledno ne želi saradnju sa građanima, pa na ovaj način iskazuje to”.

Kosovska Mitrovica: Teškom mehanizacijom preko parcele starog groblja


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.