Kancelarija za KiM i Srpska lista: Upad naoružanih specijalaca u mitrovički KBC predstavlja nastavak Kurtijevog terora na severu

Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije u opštinama na severu, saopštenjem za javnost oglasili su se iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Image
Foto: Kontakt Plus

Iz Kancelarije su poručili da je “nastavljena brutalna i prekomerna demonstracija sile od strane Kurtija i njegovih specijalaca, koji su do zuba naoružani nasilno upali u Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, ali u još nekoliko privatnih objekata na severu”.

Podvukli su da su pripadnici specijalne policijske jedinice “u naletu terora polomili ulazna vrata KBC Kosovska Mitrovica, pretresali pojedine prostorije i do zuba naoružani marširali, iako im je rukovodstvo prenelo da nema potrebe za demonstracijom sile i da mogu da pogledaju šta ih zanima”.

Naglasili su da je u policijskoj akciji učestvovalo oko 15 oklopnih vozila, a da su “celu akciju sa strane i bez reakcije posmatrali pripadnici EULEX-a”.

U Kancelariji za KiM su rekli da je policijska akcija izazvala šok i strah kod pacijenata i zaposlenih.

„Kurtijevi policajci su za svoju demonstraciju sile i patroliranje oklopnim vozilima izabrali namerno vreme kada zaposleni odlaze na posao, a deca idu u škole i vrtiće kako bi dodatno uneli nemir u srpsku zajednicu. U posebno teškom stanju šoka nalazi se 100 najtežih bolesnika sa internog odeljenja koji su svedočili ovoj brutalnoj i nenajavljenoj akciji, kao i učenici Medicinske škole sa domom učenika koji u ovo vreme dolaze na praksu u bolnicu“, naveli su.

Istakli su da je “ova akcija izvedena sa jasnim ciljem da na severu Kosova nema mira i da srpska zajednica ne može da živi normalno”.

Povodom akcije Kosovske policije u mitrovičkom kliničko-bolničkom centru reagovali su i iz Srpske liste.

Oni su kazali da su policajci koristili prekomernu silu, demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji se leče u ovoj ustanovi.

Naglasili su da je “paralelno brutalni upad izvršen i u više privatnih objekata na severu Kosova”, te da podatke o tim slučajevima i dalje prikupljaju.

„Prilikom ove brutalne akcije Kurtijevih specijalaca bio je blokiran put ka PU ‘Danica Jaramaz’ i OŠ ‘Sveti Sava’. Nastavnici i vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, deca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da mališane odvedu u vrtić odnosno u školu“, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Istakli su da “Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svoje antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji”.

Napomenuli su da je EULEX “sve ove brutalne upade pratio sa udaljenosti od više desetina metara apsolutno nezainteresovan da spreči maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključi i spreči protivzakonito delovanje Kurtijevih specijalaca”.

Podvukli su da KFOR-a “nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja”.

Iz Srpske liste su poručili građanima da sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu “u nadi da će jednom na ovim prostorima zavladati mir i da će Srbi moći da žive normalno”.

ČITAJTE I OVO:

Elek: Specijalci u KBC-u pretresli kotlarnicu i vešernicu, oduzet uređaj za video nadzor, ništa nisu pronašli

Kosovska policija: Pretres na pet lokacija u tri opštine na severu

Završena operacija Kosovske policije u Mitrovici


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.