Odloženo ročište u slučaju Ivanovića, odbrana imala primedbe na sudski zapisnik

Zbog primedbi advokata odbrane
Image
Foto: Kim

Današnje ročište pred Osnovnim sudom u Prištini optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića odloženo je zbog primedbi advokata odbrane na zapisnik u kom su izjave svedoka iskorišćene kao dokazi, što prema njihovim rečima, nije po zakonu.

Nakon što je sudija Valjon Kurtaj predstavio zapisnik pismenih dokaza, advokati optuženih su istakli da to nisu dokazi, već izjave svedoka date nakon ubistva Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine, te da se to ne može iskoristiti kao dokaz u ovom slučaju.

„Ti zapisnici ne mogu da se tretiraju kao izjave iz razloga što su u odredbi zakona o Krivičnom postupku regulisani standardi kada se dokaz smatra kao izjava, kao zapisnik o saslušanju svedoka ili kao izjava data u vandrednim okolnostima. U ovom slučaju se radi o iskazima odnosno zapisnicima o saslušanju koji su obavljeni u vreme kada se dogodilo izvršenje ovog krivičnog dela“, rekao je advokat Mahmut Haljimi.

Istakao je da je sud i tužilaštvo insistiralo da se radi o izjavama, međutim, advokat tvrdi da to nisu izjave.

„Zapisnik o saslušanju svedoka se može koristiti samo radi podizanja optužnice a na glavnom pretresu da bi se svedok suočio sa delom njegovog iskaza nikako se ne mogu iskoristiti kao neposredni dokazi“, dodao je on.

Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović je istakla da su prigovorili određenim dokazima.

„Na današnjem ročištu izvedeni su određeni materijalni dokazi, odnosno izjave svedoka koje su date u toku istražnog postupka tako da će sledeće biti izvođenje preostalih materijalnih dokaza”, kazala je ona.

U ovom postupku optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Radeta Basara.

Zakazana su još četiri ročišta za 15. i 16. februar kao i 7. i 13. mart, a branilac optuženog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi se nada da će se suđenje uskoro privesti kraju jer, kako je kazao, u pitanju je maratonsko suđenje, te da ono najviše „košta“ ovih šest osoba koje odgovaraju pred sudom.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.