Osmani sa Lajčakom: Briselski i Ohridski sporazum moraju biti sprovedeni u potpunosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani prenela je predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je Ustavni sud jedina institucija koja može da tumači nacrt statuta Zajednice srpskih opština.
Image
Foto: president-ksgov.net

Osmani je navela da je zabrinuta da pojedini članovi predloženog dokumenta mogu biti izazovni za sprovođenja u praksi.

Osmani je prenela Lajčaku da je Ustavni sud jedina institucija koja može da tumači nacrt statuta Zajednice srpskih opština, navodeći da je zabrinuta za pojedine članove predloženog dokumenta.

“Jedina institucija koja konačno može da tumači usaglašenost ovog akta sa ustavom jeste ustavni sud Kosova“, navela je Osmani tokom sastanka, a takođe je izrazila zabrinutost u vezi sa nekim odredbama nacrta, koje mogu biti izazovne tokom sprovođenja u praksi.

Kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, na sastanku se razgovaralo o poslednjim dešavanjima u procesu dijaloga sa Srbijom, i tim povodom je Osmani ponovila posvećenost Kosova kao konstruktivne strane u ovom procesu.

Osmani je naglasila da Briselski sporazum od 27. februara 2023. godine i Ohridski aneks od 18. marta 2023. godine moraju biti u potpunosti sprovedeni.

Osmani je ponovila potrebu da se ukinu mere Evropske unije protiv Kosova, koje su nepravedne i stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu.

S tim u vezi, ona je ponovila da je Kosovo ponudilo organizovanje novih izbora na severu zemlje u skladu sa zakonskim okvirom Kosova, tako što je usvojilo i administrativno uputstvo, pri čemu je istakla njena očekivanja da će ovo pravo građana biti realizovano bez odlaganja i u skladu sa procedurama i zakonodavstvom na snazi.

Na ovom sastanku pozdravljena su najnovija dostignuća što se tiče sprovođenja sporazuma o energetici i registarskim tablicama, kao koraci ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.