Peticija: Spomenik srpskim vojnicima da se vrati na prethodno mesto, ambasadori da se izvine

Posle izmeštanja spomen ploče - peticija i zahtev za izvinjenjem.
Image
Foto: RTS

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35, Dragiša Mijačić, zajedno sa grupom intelektualaca iz srpske zajednice na Kosovu, pokrenuo je online peticiju za vraćanje spomenika srpskim vojnicima na pređašnju lokaciju – na vojničkom groblju u Prištini. Peticiju je do objavljivanja ove vesti potpisalo gotovo 1.600 potpisnika.

​“Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918 na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin“ – stoji u opisu peticije koja je dostupna na srpskom, albanskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

„Dislociranje spomenika palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na prištinskom spomen obeležju je među najsramnijim događajima francuske moderne istorije“ – ocenio je takođe Mijačić, u reakciji na svom „X“ nalogu.

Podsetimo, bela spomen-ploča iz 1984. godine, postavljena na pravoslavnom groblju u Prištini, a na kojoj je pored krsta ispisano “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912–18”, premeštena je na bočnu stranu spomen-parka. Izmeštanje se dogodilo na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke – potvrdili su iz ovih ambasada, a Eparhija raško-prizrenska je potvrdila da je to učinjeno bez njihovog znanja. O reakcijama čitajte u nastavku:

Lazarević u javnom pismu francuskom ambasadoru: Za buduću normalizaciju posebno je zabrinjavajuće kada lideri svetske diplomatije pribegnu liniji manjeg otpora

Spomenik srpskim vojnicima u Prištini izmešten na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke

Eparhija nije konsultovana o premeštanju spomenika palim borcima na groblju u Prištini

„Pomirenje se ne gradi negiranjem srpskih stradanja“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.