PKS: ZSO mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 i interesom Srba

Iz Partije kosovskih Srba (PKS) saopšteno je da Zajednica srpskih opština (ZSO) SO mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i interesom Srba.
Image
Foto: PKS

Reakcija stiže nakon izjave ambasadora SAD-a na Kosovu Džefrija Hovenijera da nacrt Statuta Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom (Zajednice srpskih opština, ZSO) treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom i bez izvršnih ovlašćenja.

„ZSO kao projekat dogovoren pre tačno deset godina, uz garancije tog istog Zapada, sada treba nekim zapadnim mezimcima da posluži kao maska za etničko čišćenje Srba i ukidanje svih njihovih prava i onih koja im čak i Ustav garantuje. Srbi ZSO nikada neće prihvatiti ako je ona definisana kao magla u kojoj treba da izgubimo naš identitet i prava“, saopšteno je iz PKS.

ZSO mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i interesom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dodaju.

„Ustav Kosova u poređenju sa kolektivnim pravom Srba na normalan, nesmetan i bezbedan život na Kosovu i Metohiji je sporedna stvar i nikada se ne može staviti u prvi plan“, ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da Srbe sa Kosova niko nikada nije konsultovao niti uzeo u obzir njihove potrebe, interese, te da bez Srba i njihovog pristanka nema ZSO.

„Samo kroz izvršna ovlašćenja može se doći do pozicija sa kojih se život Srba može popraviti, a sve drugo je samo potvrda da Aljbin Kurti u svom naumu da na sve načine tiho protera Srbe sa KiM nije sam i da za to ima saveznike i mentore“, zaključuje se u saopštenju.

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, saopštio da Zajednica srpskih opština nikada neće biti nevladina organizacija, u čije okvire bi, prema njegovim rečima, predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste.

Petković: ZSO nikada neće biti nevladina organizacija

Hovenijer: ZSO u skladu sa Ustavom i bez izvršnih ovlašćenja


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.