Porfirije: Treba praštati i moliti Boga za mir sa Albancima

Kazao patrijarh u Velikoj Hoči
Image
Foto: SPC

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije posetio je danas Veliku Hoču na Kosovu i poručio da je Božić povod za novu suštinsku duhovnu obnovu svakog čoveka, da treba praštati, „graditi mir između sebe“ i moliti Boga za mir sa Albancima.o

„Potrebni smo jedni drugima, svi smo ljudi, svako je čovek, ista krv teče u svakom čoveku“, rekao je patrijarh Porfirije, navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh Porfirije je dodao da u ljubavi božjoj ima mesta za svakoga bez obzira kako se oseća i kome pripada.

Kao i što ova zemlja, toliko široka, velika, plodna, bogata i izdašna, da može još ko zna koliko puta više onih koji sada ovde žive da hrani i nahrani, da svi budu siti i još da pretiče, poručio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da život sa drugima može biti pakao ako drugog vidimo kao protivnika, ali da život sa drugima može biti i raj, ako se ljudi međusobno podržavaju, žive jedni za druge, drugog vide kao ikonu božju, svog brata i prijatelja.

Važno je da razumemo da je mir duhovna kategorija. Ne možemo imati mir oko sebe ako je nemir u nama. Ako ima netrpeljivosti, mržnje, agresije među nama, unutar nas i sa drugima onda tu nema unutarnjeg mira, nema radosti, nema spokoja, poručio je patrijarh Porfirije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.