Predsednik Srbije: Veoma sam zabrinut zbog događaja na KiM; Lajčak: Suštinski razgovori sa Vučićem

Predsednik Srbije i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine sastali su se danas u Beogradu. Sastanak je deo priprema za nastavak političkog dijaloga u Briselu.
Image
Foto: X/Miroslav Lajčak

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, tokom razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, izrazio je zabrinutost zbog razvoja događaja na KiM i, kako je naveo, „Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine“.

Vučić je na Instagramu napisao da je sa Lajčakom razgovarao više do dva sata.

„Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku“, napisao je Vučić.

Nakon predsednika Srbije, oglasio se i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

„Danas sam u Beogradu imao suštinske razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o predstojećem sastanku na visokom nivou u septembru, naporima da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na severu Kosova, kao i o sprovođenju svih sporazuma iz dijaloga“, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

Lajčak je u ponedeljak, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u okviru Bledskog strateškog foruma najavio nastavak dijaloga u septembru.

Prethodno je Lajčak početkom sedmice, nakon sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Briselu istakao da izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali, kao i da je situacija na severu Kosova visoko na dnevnom redu.

Kurti sa Lajčakom o briselskom dijalogu i primeni dogovorenog

Lajčak: Izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali, situacija na severu Kosova visoko na dnevnom redu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.